Tuifly, Air Berlin ve Etihad, Blue Sky İçin Güçlerini Birleştirecek

Tuifly
Tuifly

Tuifly, Air Berlin ve Etihad Airways, tatil destinasyonlarına sefer düzenleyecek bir havayolu şirketi için güçlerini birleştiriyor.

Süddeutsche Zeitung gazetesindeki bir habere göre, “Blue Sky” adı verilecek olan yeni havayolu şirketine ilişkin tüm hesaplamalar yapıldı.

Yeni bir havayolu şirketi kurulması projesinin, Tuifly şirketi çalışanları tarafından da geniş bir biçimde desteklendiği belirtiliyor.

Blue Sky’a ilişkin resmî duyurunun, Kasım ayı sonuna kadar yapılması bekleniyor.

Yeni şirket ilk aşamada, Tuifly ve Air Berlin’in bir iştiraki olan Niki bünyesindeki 62 adet uçaktan oluşacak bir filo ile yola çıkacak.

Blue Sky’ın %51 oranındaki bölümü, Avusturyalı bir vakfa ait olacak. Geri kalan bölüm ise, Air Berlin’in büyük hissedarı Etihad Airways (%25) ve Tui (%24) tarafından paylaşılacak.

Yeni havayolu şirketi, Almanya, Avusturya ve İsviçre çıkışlı tatilcileri hedefliyor.

Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz Ekim ayının başlarında Tuifly uçuş ekipleri “hasta” raporu alarak iş bırakma eyleminde bulunmuş ve şirketin tüm operasyonu durmuştu.

Etihad Airways liderliğindeki yeni girişimle, bir yandan tatil odaklı seyahat pazarına yeni bir soluk getirilirken, diğer taraftan da yıllardır sıkıntılı bir sürecin içerisinde bulunan Air Berlin’e rahat bir nefes alma fırsatı verilmesi hedefleniyor.

Bu girişim aynı zamanda, Lufthansa’nın Eurowings markasına karşı bir hamle olarak da yorumlanabilir.

Bilindiği üzere, Eylül ayı içerisinde Air Berlin tarafından yapılan açıklamada, şirket filosunun yarı yarıya küçültülerek, 150 uçaktan 75 uçağa inileceği belirtilmişti.

İşin en ilgi çekici yanı, açığa çıkan 75 uçağın 40 adedinin, Air Berlin’in yıllardır sert bir şekilde rekabet etmekte olduğu Lufthansa’ya “wet-lease” şeklinde kiralanacak oluşu. Lufthansa bu uçakları, düşük maliyetli markası Eurowings bünyesinde kullanacak.

Air Berlin filosundan çıkacak olan diğer 35 uçağın ise, yukarıda da belirttiğimiz üzere Blue Sky bünyesinde değerlendirileceği tahmin ediliyor.

Lufthansa “Wings Long-haul” Konsepti

The New Eurowings Long Haul Launched
Eurowings

2014 yılının Aralık ayında Lufthansa, “Wings Long-haul” konseptinin resmen onaylandığını duyurmuştu.

Uzun menzilde uçacak ve tamamen Economy Class’tan oluşması planlanan bu yeni havayolu konseptinin, 2015 yılı içerisinde faaliyete geçmesi hedefleniyordu.

Merkez olarak Köln/Bonn Havalimanı seçilirken, Avrupa çıkışlı olarak uzun menzilde, ABD, Güney Afrika ve Hint Okyanusu’ndaki tatil noktalarına sefer yapılması planlanıyordu.

Proje hayata geçirilirken filoda ilk aşamada üç – dört uçak yer alması; bir yıl içinde ise filonun yedi uçağa çıkarılması hedefleniyordu.

Lufthansa yönetiminin bu çerçevede aldığı karar doğrultusunda, 310 koltuk kapasiteli yedi adet Airbus A330-200 tipi uçak kiralanmıştı.

Lufthansa’nın uzun menzilli düşük maliyetli taşıyıcısının markasının ise, “Eurowings” olmasına karar verilmişti.

Ve neticede Eurowings, planlandığı şekilde ilk uçuşunu, 2 Kasım 2015 tarihinde Küba’nın ünlü tatil beldesi Varadero‘ya yapmıştı.

Eurowings’in hedefindeki tatil beldeleri arasında Bangkok, Phuket, Dubai, ve Karayipler’de Varadero, Brigdetown ve Punta Cana gibi noktalar yer alıyordu.

Özellikle Orta Avrupa’daki turistleri hedefleyen bu şirketlerin mücadelesinde bakalım kazanan kim olacak?

Comments

2 responses to “Tuifly, Air Berlin ve Etihad, Blue Sky İçin Güçlerini Birleştirecek”