THY sıcak sandviç (Aralık 2016)

Kısa Menzilli Uçuşlarda İkram Nasıl Olmalı? Ücretli mi, Ücretsiz mi?

British Airways Economy Class menüsü (April 2017)

Network taşıyıcı olarak tâbir edilen havayolu şirketleriyle, düşük maliyetli taşıyıcıları birbirlerinden ayıran en önemli farklılıklardan bir tanesi, yolculara sunulan ikram hizmetinin ücretli olup olmamasıydı.

Geçmiş zaman kipinde bir yüklem kullanıyoruz zira her geçen yıl bu fark azaldı ve artık kendisini network taşıyıcı olarak tanımlayan bir çok havayolu şirketi, yolcularına ikramı ücretli bir biçimde sunar hale geldi.

Geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde gerçekleştirdiğimiz bir İstanbul – Londra uçuşumuzda, British Airways’i tercih etmiştik.

British Airways, 2017 yılının Ocak ayından itibaren Avrupa uçuşlarında Economy Class’ta ücretsiz ikramı kaldırmıştı.

Yolcular tıpkı Ryanair ve easyJet’te olduğu gibi ikramı uçakta ücretli bir biçimde satın almak zorundaydı.

Ve British Airways, neredeyse dört saati bulan İstanbul hattını da bu kategoriye dahil ederek, yolcuların uçuş sırasındaki ikramı para ödeyerek alması uygulamasını başlatmıştı.

Kısa menzilli hatlardaki ikram konseptiyle ilgili bir başka beklenmedik değişiklik, 2016 yılının sonunda THY’den gelmişti.

İkramıyla ünlü olan şirket, uçuş süresi 2 saat 15 dakikaya kadar olan ve kısa menzilli olarak tâbir edilen hatlarda Economy Class’ta sunulan sıcak yemekler kaldırmıştı.

Sıcak yemeklerin yerine, iç hatlardaki gibi sıcak sandviç uygulaması başlatılmıştı.

Eskisine göre daha az miktarda ikram anlamına gelen kaşarlı ve domatesli bu sandviçler, korkulanın aksine yolcuların beğenisini kazanmıştı.

Kısa Menzilli Uçuşlarda İkram Nasıl Olmalı? Ücretli mi, Ücretsiz mi?

THY Kısa Menzil Dış Hat Menüsü – Economy Class (Mayıs 2017)

Bu noktada, özellikle sık uçan yolcular arasında tartışma konusu olan ücretli ikram konusu yeniden ön plana çıkıyor.

Acaba iki – üç saate kadar olan uçuşlarda yıllarca değişmeyen standart bir ikram hizmeti sunup, bunu tüm yolculara dağıtmak mı daha mantıklı?

Yoksa, çok daha kaliteli, zengin ve sık değişen bir içeriğe sahip bir menü oluşturup bunu yolculara ücretli olarak sunmak mı?

Özellikle British Airways’in, Marks & Spencer sponsorluğunda oluşturduğu zengin menüyü gördükten sonra fikrimiz biraz değişir gibi oldu.

Menüde bulunan meyve salatası, farklı farklı bir çok sıcak ve soğuk sandviç seçeneği ve diğer atıştırmalıklar, gerçekten de iştah açıcıydı.

Yolcuları tek tip yemeğe mecbur etmek yerine, ücretli bir biçimde ama kaliteli ve sık değişen bir menü çok daha mantıklı gibi geliyor.

Kim bilir belki de önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde, önceki yıllarda ABD iç hatlarını tamamen etkisi altına alan ve British Airways’le birlikte Avrupa’ya da adımını atan ücretli ikram konsepti, tüm kıtayı sarıvermiş…


Posted

in

Tags: