Atatürk Havalimanı’nda, “Tarifesiz” Seferlere Yeniden İzin Verildi

İstanbul Atatürk Havalimanı (Eylül 2016)

İstanbul Atatürk Havalimanı, üç yıllık bir aranın ardından “tarifesiz” (charter) seferlere yeniden açıldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), 2014 yılından bu yana yasak olan charter uçuşların, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yapılabilmesi için gerekli izni yayınladı.

SHGM, yoğun hava trafiği sebebiyle bundan üç yıl kadar önce aldığı bir kararla, Atatürk Havalimanı’na yerli ve yabancı havayolları tarafından charter sefer yapılmasını durdurmuştu.

Böylece charter seferleri için 2014 yılında durdurulan slot tahsisi serbest bırakılmış oldu.

SHGM tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Atatürk Havalimanı kullanımı konulu ilgi yazımız ile, havalimanının trafik yoğunluğu ve buna bağlı kapasite yetersizliği nedeniyle 2014 yaz tarife dönemi itibariyle ilgili havalimanına tarifesiz seferlere slot talep ve tahsis edilmemesi talimatlandırılmıştır.

Ancak, uygulamanın başlangıcından bu tarafa, havalimanı kapasitesindeki ve alt yapısındaki olumlu gelişmelerin yanı sıra, Atatürk Havalimanı’nda iç ve dış hatlardaki trafik ve yolcu sayılarındaki azalma ile ilgili paydaşların talepleri de göz önüne alındığında, yeni bir düzenlemenin yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Bu kapsamda, ilgi yazının, “Merkezi Atatürk Havalimanı olmayan havayolları tarafından, mevcut hakları dışında AIP GEN. 1.2. bölüm 3’te tanımlanan tarifesiz seferlerine (hac ve umre uçuşları dahil) slot tahsis edilmemesi” hükmünün iptal edilerek, münferit tarifesiz seferlere uygulanan yasak ve kısıtlamanın kaldırılmasına ve kapasite kriterleri içerisinde tahsis edilen slota uygun hareket edilmesi kaydıyla bu seferlere izin verilmesine karar verilmiştir.”

SHGM tarafından charter operasyonuna verilen izinle birlikte, İstanbul Atatürk Havalimanı’na yapılan sefer sayısının ve dolayısıyla yolcu sayısının artırılması hedefleniyor.


Posted

in