Airbus’tan Çevreci Trolley: ReTrolley

ReTrolley

Hamburg’ta bu yıl altıncısı düzenlenen World Travel Catering & Onboard Services fuarında, Airbus tarafından geliştirilen “ReTrolley” adlı ürün, “Yeşil Kabin, Sağlık, Emniyet ve Çevre” (Greener Cabin, Health, Safety & Environment) kategorisinde birincilik ödülü aldı.

ReTrolley, Airbus ile UNESCO işbirliği çerçevesinde yılda iki kez düzenlenen, “Fly Your Ideas” adlı inovasyon yarışması sonucunda ortaya çıkan fikirlerden bir tanesi.

Fly Your Ideas yarışması dünya genelindeki tüm öğrencilere açık.

İnovatif projelerin yarıştığı etkinlikte kabul gören ürün ve hizmet fikirleri, sonraki yıllarda kullanıma sunulmak üzere geliştirilmeye başlanıyor.

İşe bu girişim çerçevesinde hayata geçirilen ve ReTrolley adı verilen ürün, her bir uçuş sırasında ortaya çıkan atıkların, daha kabin memurlarının toplama aşamasındayken ayrıştırılmasına imkân verecek şekilde tasarlanmış.

ReTrolley

Bu basit ama kullanışlı tasarım sayesinde kabin memurları, kısıtla süre ve sıkışık ortam içerisinde yapmaları gereken atık madde ayrıştırma işleminde büyük rahatlık görebilir.

ReTrolley, tipi bir çöp trolleyi boyutunda olduğundan, uçağın içerisinde kullanımı konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

ReTrolley iki ana bölümden oluşuyor. Bu bölümlerden bir tanesi dönüştürülebilir, diğeri ise dönüştürülmesi mümkün olmayan atıklar için ayrılmış.

Kol gücüyle çalışan bir mekanizma ile, gerektiğinde bu bölümlerdeki atıkları sıkıştırarak ilave hacim elde etmek de mümkün.

İki ana bölüme ek olarak, üç adet modüler bölüm bulunuyor.

İhtiyaca göre değiştirilebilmesi mümkün olan bu bölümlere mesela kâğıt bardaklar, atılacak sıvılar veya aluminyum kutular konulabiliyor.

ReTrolley sayesinde ayrıca, halihazırda bazı uçaklarda kullanılan ve uçağın mutfak bölümünde (galley) sabit bir biçimde çalışan elektrikli çöp öğütücülere (trash compactor) de gerek kalmayabilir.

Brezilyalı öğrencilerden oluşan ReTrolley ekibi, yeni ürünü geliştirirken kabin memurları, yolcular ve ikram şirketleriyle söyleşiler yaptılar ve iş süreçlerini yakından gözlemlediler.

Daha sonra, prototip hazırlanması ve deneme aşamasına geçilerek, mümkün olan en basit tasarımın elde edilmesi hedeflendi.

Bir yıl içerisinde havayolu seyahatlari sonucunda ortaya çıkan çöp miktarının Paris kentinden daha fazla olduğu düşünüldüğünde, geri dönüşüm sürecinin daha uçak içerisinde ve sağlıklı bir biçimde başlaması gerektiği aşikâr.


Posted

in

Comments

One response to “Airbus’tan Çevreci Trolley: ReTrolley”