easyJet, Organizasyonel Değişikliğe Gitti

Easyjet_Airbus_A319_G-EZBTAvrupa’nın önde gelen düşük maliyetli taşıyıcılarından easyJet, gelecek yıllara yönelik olarak organizasyonunda değişiklikler yaptı.

Şirket, yeni oluşturduğu idarî pozisyonlarla, yolculara, dijital hayata ve iş amaçlı seyahat eden kitleye eskisinden çok daha fazla odaklanacak.

easyJet, 2011 yılında stratejisini değiştirmiş ve yolcu profili içerisindeki iş amaçlı (business) seyahat eden oranını yükselterek birim gelirini artırmak hedefleyerek, düşük maliyetli iş modeli ile network taşıyıcı iş modelini bir potada eritmenin yollarını aramaya başlamıştı.

Business yolcu hedefi çerçevesinde 2012 yılında koltuk seçimi uygulamasını başlatan şirket, easyJet Plus programı ile sık uçan yolculara çeşitli imkânlar sunar hale gelmişti.

easyJet, iş amaçlı seyahat eden yolcu segmentine, yolcu deneyimine ve dijital inovasyona büyük önem vermiş ve neticeden bunun meyvelerini toplamıştı.

Şirketin hem cirosu, hem kârlılığı hem de birim gelirleri artış kaydetmişti.

Elde ettiği kazanımları daha da ötelere taşımanın hazırlığı içerisindeki şirket yönetimi, iki yeni pozisyona atama gerçekleştirdi.

Ian Cairns, yeni oluşturulan Yolcu Direktörlüğü (Director of Customer) ve James Millett ise Dijital ve Pazarlama Direktörlüğü (Director of Digital and Marketing) görevlerine getirildi.

Caims, yolcuya temas eden tüm noktalardan sorumlu olurken, özellikle iş amaçlı seyahat eden kişilere odaklanacak.

Geçtiğimiz yıl, bu segmentte yer alan yolcuların easyJet’in toplam yolcuları arasındaki oranı %20 mertebesine ulaştı. Bir başka deyişle, iş amaçlı olarak seyahat eden 12 milyon yolcu, uçuşlarında easyJet’i tercih etti.

Bu sayının gelecek yıllarda da artması bekleniyor.

Ryanair’in aksine, Avrupa’daki birincil havalimanlarına sefer düzenliyor olması, bu noktada easyJet için önemli bir avantaj teşkil ediyor.

Uçuş sıklığı ve uygun kalkış ve varış saatleri de, yine şirketin “business” yolcu tipine yönelik geliştirdiği stratejinin başarılı olmasında önemli rol oynuyor.

Bu konuyla ilgili olarak ayrı bir ekip kuran easyJet, örnek vermek gerekirse, 2015/16 mâlî yılı boyunca 135’ten fazla yeni şirketle kurumsal anlaşma imzalama başarısını gösterdi.

Öte yanda, her türlü dijital ve pazarlama aktivitesinden ise James Milllett sorumlu olacak.

Bilindiği üzere sektörde özellikle düşük maliyetli taşıyıcılar için web ortamı ve diğer tüm dijital kanallar, büyük önem taşıyor.

Yılda yaklaşık 350 milyon ziyaret alan easyJet.com ve 17 milyondan daha fazla indirilen easyJet mobil uygulaması, bu önemin açık bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

EasyJet için mobil kanalların ne kadar vazgeçilmez hale geldiğini anlamak için, geçtiğimiz yıl içerisinde mobil cihazlar üzerinden satılan biletlerin toplam içerisindeki payının %20’ye ulaştığını ve bu oranın her geçen gün daha da arttığını belirtmek sanırım yeterli olacaktır.

Doğrusunu söylemek gerekirse easyJet, iş amaçlı seyahat eden kitleye yönelik gerçekleştirdiği yatırımla adeta işletme kitaplarında okutulacak bir vaka çalışmasına imza atıyor.

Zira şirketin uçaklarında, “Business Class” şeklinde ayrı bir bölüm bulunmuyor…