Sukhoi_Superjet_100

İran, Superjet 100’den Vazgeçti

Rusya’nın ticari ve askeri açıdan iyi ilişkiler içinde olduğu, Suriye savaşında aynı safta yer aldığı İran’a en son geliştirdiği bölgesel yolcu uçağı Sukhoi Superjet 100 uçağı satma hayali suya düştü.

Nükleer anlaşma sonrası Avrupalı üreticisi Airbus’a 100, Amerikalı Boeing’e ise 80 adet dev uçak siparişleri veren İran’ın, Rus uçağı Superjet 100 alabileceği konuşuluyordu.

Sukhoi_Superjet_100Uçağın üreticisi Sukhoi yöneticileri bu amaçla Tahran’da bir hayli mekik diplomasisi yürütmüştü.

Ancak geçtiğimiz günlerde Rus havacılık otoritesi Rosaviatsia, uçağın kuyruk bölümünde metal yorgunluğu tespit edildiği için uçağın tüm uçuşlarını durdurdu.

Bunun üzerine bu uçağa zaten mesafeli yaklaşan İran’ın fikri tamamen değişti.

İran Havayolları Derneği Temsilcisi Maghsoud Asadi-Samani, Superjet 100’ün İranlı şirketler için büyük bir soru işareti olduğunu, devlet havayolu Iran Air’in şimdilik bu uçaklardan almayı düşünmediğini söyledi.

Samani, özel havayollarının ise kiralama yoluyla uzun dönemde Superjet 100 alabileceklerini kaydetti.

Rusya’nın uzun yıllar sonra Fransız motor üreticisi Safran, aviyonik şirketi Thales ve İtalyan havacılık devi Leonardo gibi batılı ortakları ile birlikte geliştirdiği Superjet 100, çoğunluğu Rus şirketleri olmak üzere 19 havayolundan 215 sipariş aldı, 96 adedi teslim edildi.

Comments

One response to “İran, Superjet 100’den Vazgeçti”