JFK_aerial photo_2013_havayolu 101

Amerikalı Havayolu Şirketleri Büyümeyi Yavaşlatıyor

Delta A330-300 Takeoff2014-2015 döneminde hızlı bir biçimde düşen petrol fiyatlarıyla atağa kalkan havayolu sektörü, hafifçe frene basmaya başladı.

Söz konusu dönemde pazara sundukları kapasiteyi artıran havayolu şirketleri son aylarda ileriye dönük planlarını gözden geçiriyor.

Özellikle petrol fiyatlarının 30 USD’nin altını gördükten sonra yükselmeye başlayarak 50 USD’ye kadar ulaşması ve şirketler arasında artan rekabet, kapasite ayarlamalarının altında yatan en temel sebep.

Yaşamak zorunda oldukları rekabet şartlarının keskinliği, Amerikalı taşıyıcıları kapasite yönetimi konusunda adeta uzman haline getirmiş durumda.

American Airlines ve United Airlines’ın bu yılın başlarında kapasite planlarını revize etmesinin ardından, Delta Air Lines ve jetBlue da, arz miktarında değişiklik yapacaklarını açıkladı.

Böylelikle, arz/talep miktarı dengesinin yeniden sağlanması ve birim gelirlerde (RASK) son bir yıldır yaşanan düşüşün tersine çevrilmesi hedefleniyor.

RASK rakamlarındaki aşağı yönlü trendin bir çok büyük yatırımcı tarafından yakından takip edildiği ve tarihî seviyelerde kâr açıklamakta olan Delta’nın dahi bu açıdan baskı altında olduğu belirtiliyor.

American Airlines_Boeing 777_Boeing 737Bunun sonucunda Delta, 2016 yılının ikinci yarısında, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında hiç kapasite artışı yapmayarak arz noktasında yatay bir seyre geçmiş durumda.

Delta’nın yıllık arz artış oranının ise 0 ile %2 arasında bir noktada gerçekleşmesi bekleniyor.

United’ın sene başında 2016 yılı için öngördüğü kapasite artışı %1,5 – 2,5 arasındayken, bu oran şu an için %1 – 2 arasına çekilmiş durumda.

American da, yıllık kapasite büyüme oranı tahminini %3’ten %2,5’a indirdi.

Benzer bir biçimde jetBlue, %8,5 – 10,5 arasındaki kapasite artış hedefini, %8 – 9,5 aralığına düşürdü.

Bakalım, pazara arz edilen kapasitede yapılan bu ince ayarlar, Amerikalı taşıyıcıların RASK rakamında %5 – 7,5 arasında değişen oranlarda yaşanan düşüşü engelleyebilecek mi?

Ve Amerika’da yaşanan bu durum, dünya geneline yayılacak mı?


Posted

in

Comments

2 responses to “Amerikalı Havayolu Şirketleri Büyümeyi Yavaşlatıyor”