iPad Bir Havayolu Şirketi İçin Ne Kadar Kritik Olabilir?

British-Airways_cabin_crew_iPad_hostesBüyük Britanya’nın lider havayolu şirketi British Airways, çeşitli iş süreçlerinde iPad kullanımına başladığında sene 2011 idi.

Havayolu 101’de bu konuyu, “British Airways’ten Devrim Niteliğinde Bir iPad Uygulaması başlığı ile duyurmuştuk.

Zaman içerisinde geliştirilerek yaygınlaştırılan bu uygulama ile birlikte British Airways kabin memurlarının iPad kullanması sağlanarak, uçuş esnasında verilen yolcu hizmetlerine yeni bir boyut, CRM konseptine ise gerçekten de yeni bir bakış açısı getirilmişti.

Bu sayede kabin personeli, bir yolcunun hangi koltukta oturduğunu, kiminle beraber seyahat ettiğini, sık uçan yolcu programındaki statüsünü ve varsa özel yemek tercihini görebiliyor.

iPad üzerinden bunun yanısıra tarife, güvenlik dokumanları ve en son güncellenen yolcu hizmet duyurularına ulaşmak da mümkün oluyor.

Ayrıca kabin ekibi, yine iPad sayesinde yer personeli ile temasa geçerek, herhangi bir problemin uçuş esnasında giderilmesini sağlayabiliyor.

Zamanla kabin ekibinin etkinliğini bir adım öteye taşıyan British Airways, onların, yolculara adeta birer seyahat danışmanı gibi yardım edebilir hale gelmesini de amaçlamıştı.

iPad’lere yüklenen ve off-line çalıştığı için bir internet bağlantısına da ihtiyaç duymayan bir uygulama sayesinde, uçulan destinasyonla ilgili temel seyahat bilgileri, bunu talep eden yolculara aktarılabiliyor.

Yerel restoranlarla ilgili tavsiyeler, otel ve alışveriş mekânları hakkında bilgiler, uygulamada yer alıyor.

British Airways, iPad Kullanımını Yaygınlaştırdı

British Airways, iş süreçlerinin bir çok noktasında iPad kullanıyor.
British Airways, iş süreçlerinin bir çok noktasında iPad kullanıyor.

iPad kullanımından memnun kalan British Airways zamanla bir çok iş sürecini bu platform üzerine taşıdı.

Öncelikle şirketin harekat memurları iPad ile donatılarak, hareket serbestisi getirildi.

Bu sayede bir harekat memuru, bir yandan uçuş öncesi süreçlere (bagaj, ikram, akaryakıt gibi) ilişkin işlerini online bir biçimde yaparken, diğer yandan da apronda, uçağın hemen yanı başında olma rahatlığına kavuştu.

Neticede bir uçağın çevrilmesi (turnaround) süreci daha verimli bir biçimde gerçekleştirilerek zamandan tasarruf edildi.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere British Airways, iPad kullanımına ilk kez 2011 yılında başlamıştı.

Ve bu projenin odak noktasında çeşitli CRM uygulamaları bulunuyordu.

Şirket, o tarihten günümüze iPad için 40’tan fazla uygulama geliştirdi.

British Airways, iş süreçlerinin bir çok noktasında iPad kullanıyor.
British Airways, iş süreçlerinin bir çok noktasında iPad kullanıyor.

Bunların bir kısmı sadece şirket personelinin kullanımına özelken, diğer bir kısmından yolcular da faydalanabiliyor.

Uçuşlarda yaşanan tehir, iptal gibi aksaklıklar, bağlantılu uçuşu olan yolcuların nereye gitmesi gerektiği gibi bilgileri sağlayan uygulamaların yanı sıra, İngilizce bilmeyen yolcular ile personelin daha rahat iletişim kurabilmesi için anında çeviri yapan uygulama da, British Airways’in geliştirdikleri arasında yer alıyor.

iPad uygulamaları özellikle yoğun sis, fırtına, kar gibi uçuşlarda ciddi aksaklıklara yol açabilen olağanüstü durumlarda şirket personelinin adeta eli ayağı haline dönüşüyor.

Hem iletişimin sağlanması, hem de gerekli durumlarda bilet ve rezervasyon değişikliği yapılması gibi konularda iPad’ler yoğun bir biçimde kullanılıyor.

Gerek hizmet ve gerekse operasyonel açılardan bu denli öneme sahip olmasından dolayı, iPad kullanan personelin cihazın şarjını en az %75 seviyesinde tutması şartı getirilmiş.

Passenger Information List (PIL) adı verile yolcu bilgi listesi, kabin ekiplerinin yolcularla olan ilişkilerinde etkin rol oynuyor.

Yolcu isminin yanı sıra koltuk numarası, varış noktası, sadakat programı statüsü, daha önceki uçuşları, seyahat esnasında yardıma ihtiyacı olup olmadığı gibi bir çok bilgiye tek bir ekrandan ulaşmak mümkün.

Daha önce tüm bu bilgiler için kâğıt çıktı alınması ve bunun üzerine elle bir takım ilave notlar düşülmesi gerekiyordu.

British Airways, CRM amacıyla da iPad kullanıyor.
British Airways, CRM amacıyla da iPad kullanıyor.

Uçuş sırasında kullanılan yolcu bilgileri ise bunun da ötesinde.

Doğum günleri, yıldönümleri, yiyecek ve içecek tercihleri gibi daha kişiye özel bilgiler de uygulamada yer alıyor.

iPad’ler, kokpit ekiblerinin de işini hafifletmiş.

İçerisinde uçuş planları, manueller, notlar gibi kritik bilgilerin yer aldığı ve ağırlığı zaman zaman 25 kg’ye kadar çıkabilen çantaları taşımak yerine pilotlar artık sadece bir iPad ile bu yöndeki tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Ağırlığın azaltılması sayesinde, uzun menzilli her bir uçuşta 1 tona yakın akaryakıt tasarrufu yapıldığı belirtiliyor.

Neticede, iPad veya bir başka benzeri cihazı kullanarak oluşturulacak ve bir havayolu şirketinin tüm süreçlerini uçtan uca kapsayacak bir uygulama bütünü, hem verimliliğin artırılmasında hem de yolcu memnuniyetini daha ileri seviyelere taşımada büyük fayda sağlayacaktır.


Posted

in

,

Comments

One response to “iPad Bir Havayolu Şirketi İçin Ne Kadar Kritik Olabilir?”