Istanbul_IST_yeni_havalimani_Airport_render

İstanbul Yeni Havalimanı’na 1,7 Milyar Euro Harcandı

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, CNN Türk’te Posta Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in konuğu oldu. İşte İstanbul’un yeni havalimanıyla ilgili açıklamaları…

Limak Holding’in patronu, CNN Türk’te Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’e önemli açıklamalarda bulundu. Önce Körfez Köprüsü’nü anlatan Özdemir, yollarla bağlandığı zaman yeni havalimanının önemli bir stratejik güce ulaşacağına dikkat çekti.

Istanbul_IST_yeni_havalimani_Airport_render
Istanbul Yeni Havalimanı – Kuzeybatı İskele Görüntüsü

Dünyada büyük inşaat ihalelerinin olmadığını belirten Özdemir, şöyle konuştu:

“Türkiye olmazları başarmaya başladı. Körfez Köprüsü’nün açılışında Ulaştırma Bakanı Binali Bey dedi ki ‘Eskiden bu projeleri yabancılar gelir yapardı. Türkler taşeron olurdu. Bir Türk şirket yapıyor ama taşeron Japonlar. 500 kilometrelik yol ile İstanbul ve İzmir birlerine bağlayacak. Bu projenin toplam değeri 9 milyar dolar. Şu an dünyada en fazla 400 – 500 milyon dolarlık projeler çıkıyor. Aldığımız bu projeler inanılmaz.”

Proje Finansmanı

“Ara dönemlerde zaman zaman kısa krizler oldu. Ama son 4 – 5 yıldır projelerde herhangi bir finansman sorunu yok. 9 milyar dolarlık projede ağırlıklı Türk bankaları destek veriyor. Yeni havalimanında da benzer bir durum var.

Biz, yeni havalimanı ihalesine, 5 müteahhit bir araya gelerek girdik. Karşımızda bir Alman – Türk ortaklığı vardı bir de Fransız şirketi (TAV). Biz 5 Türk firması olarak bunu kazandık. Uluslararası ÇED dahil olmak üzere tüm finansmanı bitirdik. Proje üç fazlı. Bir de ek fazı var. Yani toplam dört fazı tamamlandığında ulaşacağımız yatırım maliyeti 10,5 milyar Euro.

Istanbul yeni havalimani_santiye_foto_Nisan 2016
İstanbul Yeni Havalimanı Şantiyesi (Nisan 2016)

Birinci faz yani 90 milyon kapasiteli bir terminal ve üç pistten oluşuyor. Bunun maliyeti 6 milyar Euro. Şu ana kadar 1,7 milyar Euro harcadık. İşin yüzde 24’ünü tamamladık.

Şubat 2018’de birinci faz tamamen bitecek. Açılışı birbirinden bağımsız trafiğe sahip iki pist ve 1,3 milyon m2’lik terminalle yapacağız.

Terminalde 150 – 160’a yakın köprü var. Tüm uçaklar köprüye yanaşacak.

Şu ana kadar benim gezmediğim havalimanı yok. Örneğin Singapur’da uçak köprüye yanaştığı itibaren valizi alıp pasaporttan geçmeniz 11 dakika. Bizim hedefimiz 15 dakika olarak planladık. Bunu tutturacağız.”

Havalimanı Ulaşımı

“3. Köprü’den gidilebilir. Veya Hasdal kavşağından geçilecek. Yeni havalimanında ise tek bir kavşak var. Demiryolunda ise hem normal tren olacak hem de metro. Gayrettepe’den başlayan bir hat var. Bizim yeni havalimanından gelip İkitelli’ye uzanacak bir metro var.

Meydan açıldığında 90 milyon yolcunun taşınması için bu şart.

Binali Bey geçen hafta sonu geldi. Tekrar toplantı yaptık. Kendisi de bu bağlantının havalimanı ile birlikte tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.”

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Durumu

“Sabiha Gökçen tek pistle 25 milyon yolcuya ulaştı. Dünyada bunu yapabilen bir havalimanı yok. Mutlaka bir an önce ikinci pistin yapılması lazım.”

Şantiyede Kaç Araç Çalışıyor?

“Operasyon 24 saat sürüyor. Bölgede tam 3 bin iş makinesi var. Bunların 2200’ü kamyon.”

Çevre

“Yeni havalimanı hem Türk hem uluslararası ÇED raporu aldı. İlk geldiğimizde neydi, sonra neydi hepsinin fotoğrafları çekiliyor. Bunlar havalimanı bittiğinde kamuoyu ile paylaşılacak.”


Posted

in