United’daki Yönetim Mücadelesi Şimdilik Sona Erdi

United – Employees Bring Home a New Boeing 787-9United Continental Holdings şirketinde toplam %7,1 oranında hisseye sahip olan iki yatırım fonu, PAR Capital Management Inc ve Altimeter Capital Management LP, geçtiğimiz aylarda başlattıkları bir kampanya ile United Airlines’ın yönetimine kendi adaylarını seçtirmeye çalışmıştı.

Yatırım fonları tarafından yapılan açıklamada United yönetimi, “yetersiz, etkisiz, vurdumduymaz ve sabit” gibi kelimelerle oldukça ağır bir dille eleştirilmişti.

United Airlines’ın yıllardır yetersiz bir performans gösterdiği belirtilerek, bu durumun herhangi bir mazareti olamayacağı ve geniş kapsamlı bir yönetim değişikliğinin ihtiya haline geldiği vurgulanmıştı.

PAR Capital Management Inc ve Altimeter Capital Management LP adlı bu iki yatırım fonunun önerdiği altı kişilik alternatif yönetici listesinin başında, 1994 – 2004 yılları arasında Continental Airlines’ı başarıyla yönetmiş olan Gordon Bethune bulunuyordu.

United’daki Yönetim Mücadelesi Şimdilik Sona Erdi

Boeing 737_8000_United_April 2014Fon şirketlerinin toplam altı aday gösterek yönetimi ele geçirme girişimine karşı bir hamle olarak United yönetimi, yönetim kurulundaki üye sayısını 12 kişiden 15’e yükseltmişti.

Şirket yönetimi ayrıca tüm personele bir e-posta mesajı göndererek, motivasyonlarını kaybetmemeleri gerektiğini belirtmişti.

United’ın kabin memurları ve teknisyenler sendikaları da, mevcut yönetimi desteklediklerini açıklamıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından, bir orta yol bulundu ve United Airlines’ın tepesindeki yönetim mücadelesi şimdilik sona erdi.

Fon şirketlerinin United Airlines’ın yönetim kurulu başkanlığı için ilk önerdikleri isim olan Gordon Bethune’den farklı olarak, bu göreve Air Canada’nın eski CEO’su Robert Milton getirildi.

Robert Milton görevine, önümüzdeki ay yapılacak yıllık genel kurulun ardından başlayacak.

Milton, müflis Air Canada’yı başarıyla yeniden yapılandırması ve işçi sendikalarına karşı olan sert mücadelesiyle tanınıyor.

Önümüzdeki dönemde Robert Milton ile United CEO’su Oscar Munoz’un yakın bir çalışma içerisine girmeleri ve özellikle operayonel performansı iyileştirmeleri bekleniyor.

Uzun vadedeki hedef ise, United’ın en önde gelen rakipleri American Airlines ve Delta Air Lines ile arasında son yıllarda mâlî açıdan oluşan farkı kapatmak.

Bu arada, Delta’nın operasyondan sorumlu eski genel müdür yardımcısı (Chief Operating Officer) James Whitehurst de, son yapılan atamalar çerçevesinde United yönetimindeki yerini aldı.

Robert Milton ve James Whitehurst’ün yanı sıra, PAR yöneticisi Edward Shapiro ve Orbitz’in eski CEO’su Barney Harford da United yönetimine girdi.

Bu yıl içerisinde bir atama daha yapılacak ve böylece, şirketin 15 kişilik yönetim kurulunun sekiz üyesi, Mart 2016 tarihinden sonra atanmış isimlerden oluşur hale gelecek.

PAR Capital Management Inc ve Altimeter Capital Management LP tarafından gerçekleştirilen bu idarî müdahale aslında ABD’de son yıllarda sıkça rastlanan bir olay.

Büyük şirketlere ortak olan yatırım fonları artık bir kenarda pasif bir biçimde gelişmeleri seyretmek yerine, şirketlerin iyi yönetilmediklerini düşündüklerinde bizzat müdahale ediyorlar.

2015 yılı içerisinde ABD’de, buna benzer tam 507 şirketin yönetiminde çeşitli değişiklikler yapıldı.

Bakalım United’taki bu değişiklikler, operasyonel ve mâlî performansa ne ölçüde etki edecek?


Posted

in