Boeing 737_8000_United_April 2014

United Airlines’ta Yönetim Mücadelesi

United-Boeing 787-Dreamliner
United Airlines – Boeing 787 Dreamliner

ABD’nin en büyük ikinci havayolu şirketi olan United Airlines, ciddi bir yönetim mücadelesinin içerisine düşme riskiyle karşı karşıya.

United Continental Holdings şirketinde toplam %7,1 oranında hisseye sahip olan iki yatırım fonu, PAR Capital Management Inc ve Altimeter Capital Management LP, United Airlines’ın yönetimine kendi adaylarını seçtirmenin yollarını arıyor.

Yatırım fonları tarafından yapılan açıklamada United yönetimi, “yetersiz, etkisiz, vurdumduymaz ve sabit” gibi kelimelerle oldukça ağır bir dille eleştirildi.

United Airlines’ın yıllardır yetersiz bir performans gösterdiği belirtilerek, bu durumun herhangi bir mazareti olamayacağı ve geniş kapsamlı bir yönetim değişikliğinin ihtiya haline geldiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, United’ın diğer hissedarlarının, yolcuların ve personelin de aynı fikirde olduğuna inanıldığı dile getirildi.

12 Mart 2016 tarihine kadar yönetim kurulu adayları resmen belirlendikten sonra, önümüzdeki Haziran ayı içerisinde de United’ın genel kurulunun yapılması planlanıyor.

PAR Capital Management Inc ve Altimeter Capital Management LP adlı bu iki yatırım fonunun önerdiği alternatif yönetici listesinin başını, 1994 – 2004 yılları arasında Continental Airlines’ı başarıyla yönetmiş olan Gordon Bethune çekiyor.

United’ın Yönetim Kurulu, Bir Açık Hava Spor ve Eğlence Kulübü Gibi

Fon şirketlerinin yönetim kurulu başkanı adayı, 74 yaşındaki Gordon Bethune da, United yönetimini sert şekilde eleştirenlerden.

Bethune, şirketin yönetim kurulunun bir açık hava spor ve eğlence kulübü havasında olduğunu iddia ediyor ve değişimin şart olduğunu belirtiyor.

Gordon Bethune, yönetim kurulu başkanı seçilmesi durumunda bu görevde en fazla iki yıl kalacağını ve ardından sektörden ayrılacağını da sözlerine ekliyor.

Fon şirketlerinin toplam altı aday gösterek yönetimi ele geçirme girişimine karşı, United yönetimi de boş durmuyor.

Mevcutta 12 kişiden oluşan yönetim kurulu, geçtiğimiz günlerde alınan bir kararla 15 kişiye çıkarıldı.

Şirket yönetimi ayrıca tüm personele bir e-posta mesajı göndererek, motivasyonlarını kaybetmemeleri gerektiğini belirtti.

Buna ilave olarak, fon şirketlerinin düşüncelerinin aksine, United’ın kabin memurları ve teknisyenler sendikaları mevcut yönetimi desteklediklerini açıkladılar.

2010 yılındaki United + Continental birleşmesinin ardından geçen beş yıla baktığımızda, S&P borsa endeksi ortalama %52 oranında değer kazanırken, United hissesindeki artış %128’i buluyor.

Bununla birlikte, şirketin en önemli rakiplerinden Delta’da bu oran %300’ü aşıyor.

Yine elde edilen toplam kâr miktarında da Delta bir hayli önde.

Önümüzdeki aylar United’ın tepe noktalarında fırtınalı geçeceğe benziyor. Bakalım ufukta görünen iktisar mücadelesinde kazanan kim olacak?


Posted

in