Izmir Adnan Menderes Havalimani_ADB_Guvenlik_Nisan 2015

İzmir’de İlk Güvenlik Hattı Yeniden Devrede

Izmir Havalimani_Airport_Terminal_ADB_001
İzmir Havalimanı Terminal Giriş Kapısı

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda (ADB), geçtiğimiz yıl deneme amaçlı olarak kaldırılan terminal girişindeki ilk güvenlik hattı yeniden devreye alındı.

Hatırlanacağı üzere; Türkiye’deki havalimanlarının güvenliğinden sorumlu olan Milli Sivil Havacılık Güvenliği Kurulu 2015 yılında, havalimanlarının giriş kapılarında bulunan güvenlik kontrollerini kaldırma kararı almıştı.

İlk adım, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda atılmıştı.

Pilot bölge olarak seçilen İzmir’de, havalimanı girişindeki güvenlik noktaları ve X-ray olarak adlandırılan röntgen cihazları, 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren kaldırılmıştı.

Böylelikle terminal girişlerindeki yığılmanın azaltılması hedeflenmekteydi.

Güvenlik, noktasal takip yapabilen özel kamera sistemleri ile gerçekleştiriliyordu.

İzmir’de İlk Güvenlik Hattı Yeniden Devrede

Izmir Adnan Menderes Havalimani_ADB_Guvenlik_Nisan 2015
İzmir Adnan Menderes Havalimanı

Ancak özellikle son aylarda dünya genelinde artan terör olaylarının ardından, İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç hatlar terminali girişindeki ilk güvenlik hattı yeniden devreye alındı.

Eski uygulamaya dönüş, 22 Mart 2016 tarihi itibarıyla başlatıldı.

İzmir’de güvenlik tedbirleri artırılırken, aynı gün içerisinde Brüksel Havalimanı’nın hedef alınması son aylarda küresel çapta artış gösteren terörist saldırıların vehametini ortaya koyuyor.

Bilindiği üzere ABD ve Avrupa’daki havalimanlarında genel olarak terminal girişinde güvenlik araması yapılmıyor.

Yolcular sadece, kimlik veya pasaport kontrolünün ardından, hava sahası olarak adlandırılan arındırılmış bölgeye geçiş yaparken güvenlik taramasına tâbi tutuluyor.

Bir hayli çalkantılı bir süreçten geçmekte olan dünyamızın bir an önce durulması ve güvenlik açısından en hassas sektörlerin başında gelen havacılığın bu durumdan mümkün olan en az bir biçimde etkilenmesi en öncelikli temennimiz.