İlave Gelir Elde Etmek İçin Web Sitelerini En İyi Kullanan 6 Havayolu Şirketi

Havayolu sektöründe danışmanlık hizmeti veren firmalardan bir tanesi olan Ideaworks, havayolu şirketlerinin ilave gelir elde etmek için web sitelerini nasıl kullandığını araştırdı.

Bu araştırmanın sonucunda, ilave gelirlerini artırma noktasında hangi şirketlerin öne çıktığı belli oldu.

Bilindiği üzere, ilave gelirler denildiğinde akla ilk olarak; uçak içerisinde yapılan yiyecek – içecek satışı, ekstra bagaj ücretleri, koltuk seçimi, kredi kartı ve çağrı merkezi hizmet bedeli, öncelikli check-in ve boarding ve uçakta internet bağlantısı gibi unsurlar geliyor.

Saydığımız bu hizmetler için yolculardan, bilet fiyatının üzerine ilave bir ücret tahsil ediliyor oluşu, düşük maliyetli taşıyıcılara has gibi görünse de, özellikle son yıllarda Avrupa Birliği ve ABD’de bir çok network taşıyıcı da, benzer uygulamalara imza atar hale geldi.

Dolayısıyla, Ideaworks’ün araştırması tüm sektörü kapsıyor.

Neticede, Aer Lingus, Pegasus, Spirit, Swiss, Wizz Air ve WestJet’in web sitelerini, ilave gelirlerini artırmaya yönelik olarak rakiplerine nispeten daha iyi kullandıkları ortaya çıktı.

Bunu bir bakıma, reyonları belli bir mantık çerçevesinde düzenlenmiş süper marketlere benzetebiliriz.

Markete gelen müşteriler, bir yandan ihtiyaç duydukları ürünlere kolayca ulaşırken, diğer yandan da, alışveriş listesinde olmayan ürünleri iyi kurgulanmış bir akış içerisinde görerek, onları da satın alma davranışı sergileyebiliyor.

Web Sitelerini En İyi Kullanan 6 Havayolu Şirketi

Aer Lingus, basit grafikler ve şeffaf fiyatlandırma politikasıyla yolcuları ilave bagaj hakkı almaya yönlendiren sade ve öz sunumuyla ön plana çıkıyor.

Aer Lingus_baggage allowance
Aer Lingus – baggage allowance page

Ülkemizin başarılı havayolu şirketlerinden Pegasus, uçak içi yemek menülerini, teşvik ve merak uyandırıcı görseller kullanarak yolcuların beğenisine sunuyor.

Pegasus Airlines_Cafe_meal selection
Pegasus Cafe – Meal selection page

İlave gelirler konusunda belki de sektörün en agresif şirketi olan Spirit Airlines, 2014 yılında koltuk seçimi opsiyonu sayesinde 76 milyon USD kazandı.

Şeffaf fiyatlandırma, daha fazla diz mesafesine veya genişliğe sahip olan koltukların net bir biçimde gösterilmesi ve koltuk konforunun uzun uçuşlarda iyice öne çıkması sebebiyle uçuş süresinin özellikle gösterilmesi, Spirit’i bu konuda başarılı kılan etkenlerden bazıları.

Spirit Airlines_seat selection
Spirit Airlines – Seat selection page

İsviçre’nin kadim havayolu şirketi Swiss, son yılların moda akımı “markalandırılmış fiyat” politikasını kullanıyor. Light, Classic, Flex, Business Class gibi seçenekler yolcuya son derece açık ve anlaşılır bir biçimde gösteriliyor.

Swiss, yolcularına sunduğu fiyat alternatiflerinden en fazla tavsiye ettiğini sayfanın ortasına yerleştirerek üzerine “recommended” (tavsiye ediyoruz) etiketi ekliyor.

Swiss Air_web_pricing_class
Swiss – Branded pricing

İlave gelirlerin vazgeçilmez bir üyesi haline gelen seyahat sigortası, neredeyse tüm havayolu şirketlerinin web sitelerine entegre edilmiş durumda.

AIG üzerinden seyahat sigortası sunan Wizz Air, seyahatin tamamen iptal edilmesi ve yolcuların online uçuş değişikliği yapabilmesi gibi çok sık görülmeyen diğer bazı seçenekleri de bu hizmetine dahil etmiş.

Wizz Air_travel insurance
Wizz Air – Travel insurance page

Kanadalı düşük maliyetli taşıyıcı WestJet, seyahat sigortası gibi artık bir standart haline gelmiş olan oto kiralama opsiyonunu, CarTrawler üzerinden sunarak, fark yaratmayı başarmış.

West Jet_cartrawler_car rental
West Jet – Car rental page

Ideaworks’ün raporuna göre, havayolu şirketlerinin web sitelerini tasarlarken, şu 6 noktaya dikkat etmek gerekiyor:

1- Yolcuyu son derece iyi ve samimi bir biçimde karşılayın (ana sayfa veya karşılama sayfası)

2- Kolay ve basit bir bilet satın alma süreci oluşturun

3- Yolcularınızın hayal etmesini sağlayın; onlara ilham verin

4- Ne yaparsanız yapın, son derece şeffaf olun

5- Sunduğunuz ürün ve hizmetler hakkında verdiğiniz bilgiyi, kademeli bir biçimde ayrıntılandırın

6- Yolcunun kararına saygı duyun; web siteniz bir alışveriş sepeti tarzında olsun ve en son aşamada dahi yolcu, istemediği ürün veya hizmeti, sepetten çıkarabilme imkânını bulsun