Airbus_A330-900neo_A350-900

Batıya Doğru Olan Uçuşlar Uzayacak

İngiliz bilim adamları, iklim değişikliğinin muhtemel etkilerini araştırırken ilgi çekici bir sonuca ulaştı.

University of Reading bünyesinde, Paul D. Williams liderliğinde yapılan çalışma neticesinde, Atlas Okyanusu üzerinde çok yüksek seviyelerde esen rüzgârların önümüzdeki yıllarda kuvvetlenebileceği ortaya çıktı.

Jet Stream olarak adlandırılan bu kuvvetli hava akımları, batıdan doğuya doğru esiyor.

Dolayısıyla, mesela Avrupa’dan Amerika’ya doğru yapılan uçuşlar, önden (pruva) alınan rüzgâr sebebiyle, zaten diğer yöndeki uçuşlara göre biraz daha uzun sürüyor.

Climate change_jet stream_atlantic_flight_delay
İklim değişikliği, uçuş sürelerini etkileyebilir.

Bu çerçevede bakıldığında, Atlantik üzerindeki hava akımlarının hızının artışı, batıya doğru yapılan uçuşların uzayacak olması anlamına geliyor.

Örneğin; Londra Heathrow ile New York JFK arasındaki rotada etkili olan hava akımının hızının, kış mevsiminde %15 oranında daha hızlı eseceği ve ortalama süratin 77 km/h’den, 89 km/h’ye yükseleceği tahmin ediliyor.

Bu yüzden, New York’tan Londra’ya yapılacak bir uçuş 5 saat 20 dakika sürerken, Londra – New York arasındaki uçuş ise 7 saati bulabilir.

Minimum-time routes between JFK and LHR
LHR ve JFK arasındaki minimum süreli uçuş rotaları

Bilim adamlarının yaptığı hesaplar, iklim değişikliği sonucunda doğması muhtemel rüzgâr hızı değişikliğinin, Atlantik üzerindeki uçuşları (gidiş-dönüş) toplamda beş dakika kadar uzatabileceğini ortaya koyuyor.

İlk bakıldığında çok küçük gibi görünen bu süre, uzun vadeli düşünüldüğünde önemli sonuçlara yol açabilir.

Günümüzdeki uçuş sayılar çerçevesinde değerlendirildiğinde uçuşların yılda toplam 2.000 saat kadar uzayabileceği ve bunun sonucunda da, 33 milyon litre ilave akaryakıt sarfiyatına sebep olabileceği tahmin ediliyor.

Uçak motorlarından havaya salınan karbondioksit miktarı da yılda 70 milyon kg kadar artış kaydedebilir.

Dolayısıyla, yolcuların pek de farkına varmayacağı bu durum, çevresel etkiler açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bu noktada akıllara şu gelebilir:

“Jet stream hızındaki değişim aynı zamanda, batıdan doğuya doğru yapılan uçuşların ise kısalmasını ve dolayısıyla akaryakıt sarfiyatının düşmesini beraberinde getirebilir.”

Ancak, tamamına bu linkten ulaşabileceğiniz araştırma, söz konusu rüzgâr hızı değişiminin net etkisinin, Atlantik üzerinde gerçekleştirilen bir gidiş-dönüş uçuşun toplam seyahat süresinin uzaması şeklinde olacağını iddia ediyor.

Son olarak; havayolu şirketleri, uçuşlarda meydanda gelen süre değişiklikleri sebebiyle, mevcut tarifelerine ince ayar yapmak zorunda kalabilirler.


Posted

in

Comments

2 responses to “Batıya Doğru Olan Uçuşlar Uzayacak”