İngiliz bilim adamları, iklim değişikliğinin muhtemel etkilerini araştırırken ilgi çekici bir sonuca ulaştı.
University of Reading bünyesinde, Paul D. Williams liderliğinde yapılan çalışma neticesinde, Atlas Okyanusu üzerinde çok yüksek seviyelerde esen rüzgârların önümüzdeki yıllarda kuvvetlenebileceği ortaya çıktı.
Jet Stream olarak adlandırılan bu kuvvetli hava akımları, batıdan doğuya doğru esiyor.
Dolayısıyla, mesela Avrupa’dan Amerika’ya doÄŸru yapılan uçuÅŸlar, önden (pruva) alınan rüzgâr sebebiyle, zaten diÄŸer yöndeki uçuÅŸlara göre biraz daha uzun sürüyor.
Bu çerçevede bakıldığında, Atlantik üzerindeki hava akımlarının hızının artışı, batıya doğru yapılan uçuşların uzayacak olması anlamına geliyor.
ÖrneÄŸin; Londra Heathrow ile New York JFK arasındaki rotada etkili olan hava akımının hızının, kış mevsiminde %15 oranında daha hızlı eseceÄŸi ve ortalama süratin 77 km/h’den, 89 km/h’ye yükseleceÄŸi tahmin ediliyor.
Bu yüzden, New York’tan Londra’ya yapılacak bir uçuÅŸ 5 saat 20 dakika sürerken, Londra – New York arasındaki uçuÅŸ ise 7 saati bulabilir.
Bilim adamlarının yaptığı hesaplar, iklim değişikliği sonucunda doğması muhtemel rüzgâr hızı değişikliğinin, Atlantik üzerindeki uçuşları (gidiş-dönüş) toplamda beş dakika kadar uzatabileceğini ortaya koyuyor.
İlk bakıldığında çok küçük gibi görünen bu süre, uzun vadeli düşünüldüğünde önemli sonuçlara yol açabilir.
Günümüzdeki uçuş sayılar çerçevesinde değerlendirildiğinde uçuşların yılda toplam 2.000 saat kadar uzayabileceği ve bunun sonucunda da, 33 milyon litre ilave akaryakıt sarfiyatına sebep olabileceği tahmin ediliyor.
Uçak motorlarından havaya salınan karbondioksit miktarı da yılda 70 milyon kg kadar artış kaydedebilir.
Dolayısıyla, yolcuların pek de farkına varmayacağı bu durum, çevresel etkiler açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Bu noktada akıllara şu gelebilir:
“Jet stream hızındaki deÄŸiÅŸim aynı zamanda, batıdan doÄŸuya doÄŸru yapılan uçuÅŸların ise kısalmasını ve dolayısıyla akaryakıt sarfiyatının düşmesini beraberinde getirebilir.”
Ancak, tamamına bu linkten ulaşabileceğiniz araştırma, söz konusu rüzgâr hızı değişiminin net etkisinin, Atlantik üzerinde gerçekleştirilen bir gidiş-dönüş uçuşun toplam seyahat süresinin uzaması şeklinde olacağını iddia ediyor.
Son olarak; havayolu şirketleri, uçuşlarda meydanda gelen süre değişiklikleri sebebiyle, mevcut tarifelerine ince ayar yapmak zorunda kalabilirler.
Pingback: İklim Değişikliği, Uçuşları Etkiler mi? | Havayolu 101
Pingback: İklim Değişikliği Havalimanı Tasarımlarını Nasıl Etkiler? | Havayolu 101