Airbus A380_own the sky

İran, Airbus A380 Alıyor

Airbus A380_own the sky
Airbus A380 – Own the sky

Ambargoların kalkmasının ardından hareketlenen İran havacılık sektöründe ilk uçak siparişinin heyecanı yaşanıyor.

Geçtiğimiz hafta Tasnim Haber Ajansı’nda yer alan bir habere göre, İran Ulaştırma Bakanı Abbas Akhoundi yaptığı açıklamada, Airbus’tan 114 adet uçak satın almayı planladıklarını belirtmişti.

Satın alınacak uçaklar, bir yeniden yapılanma programı çerçevesinde baştan aşağı yenilenecek olan İran Air filosunda hizmet verecek.

İran Sivil Havacılık Örgütü başkan vekili Mohammad Khodakarami 2015 yılı içerisinde yaptığı bir açıklamada, önümüzdeki dönemde yılda ortalama 80-90 civarında yeni uçağın, İranlı havayolu şirketleri tarafından satın alınacağını belirtmişti.

Khodakarami ayrıca şirket ismi vererek, bu uçakların dünyanın önde gelen iki uçak üreticisi konumundaki Boeing ve Airbus’tan yapılacağını da sözlerine eklemişti.

İran Sivil Havacılık Örgütü tarafından hazırlanan büyüme ve yenileme planına göre, 2020 yılına gelindiğinde İranlı şirketlerin filolarında toplam 300 civarında uçak bulunacak.

Havayolu şirketlerinin uçak alımları için İran devleti her türlü kredi desteğini verecek.

Yapılan hesaplamalara göre İran’da, önümüzdeki 10 yıl içerisinde piyasa değeri yaklaşık 20 milyar USD olan 400 uçaklık bir pazarın oluşacağı tahmin ediliyor.

İran, Airbus A380 Alıyor

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani bu hafta içerisinde, uluslararası temaslarda bulunmak üzere Avrupa’yı ziyaret edecek.

Hasan Ruhani, Perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüşecek.

Ruhani’nin temasları kapsamında, söz konusu Airbus siparişinin imza töreninin de gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Öte yandan, Reuters’te yer alan bir habere göre, İran’ın Airbus siparişinin 127 adede ulaşacağı ve bunların sekizinin A380 ve 16 adedinin ise A350 tipi olacağı iddia ediliyor.

Siparişte A350 ve A380’in yanı sıra A320, A330 ve A340 tipi uçaklar da bulunacak.

Büyük bir bölümü yeni uçak olmakla birlikte, kullanılmış uçakların da (A340) yer aldığı bu büyük siparişin ilk teslimatlarının hemen önümüzdeki Mart ayı içerisinde yapılması hedefleniyor.

A380’lerin ilk teslimatlarının ise en erken 2019 yılı içerisinde olacağı söyleniyor.

Genel olarak bakıldığında ise, büyük bölümü 2020’den olmak üzere, teslimatların 2016 ile 2022 yılları arasında tamamlanacağı tahmin ediliyor.

İran’ın bunun yanı sıra, 40 adet turbo-prop (pervaneli) uçak için de ATR ile temasta olduğu belirtiliyor.

Comments

One response to “İran, Airbus A380 Alıyor”