Boeing_patent_seat_arrangement_business class_3-3-3-3

Boeing, Sıra Dışı Bir Koltuk Düzeni Patenti Aldı

Geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde Havayolu 101’de en fazla ilgi çeken yazılardan bir tanesi, uçak ve koltuk üreticilerinin halihazırda üzerinde çalışmakta oldukları koltuk tasarımları hakkındaydı.

Uçak Yolcularını Korkutacak 6 Farklı Koltuk Tasarımı” adlı o yazımın üzerinden çok değil henüz iki ay bile geçmemişken, Boeing firması tarafından alınan bir koltuk düzeni patenti, gözlerin yeniden koltuk tasarımlarına çevrilmesine yol açtı.

Firma tarafından ABD Patent ve Marka Kurumu’na 15 Mayıs 2014 tarihinde yapılan patent başvurusu kabul edilerek, 19 Kasım 2015 tarihinde resmen yayımlandı.

Hem dar hem de geniş gövdeli uçaklar için düşünülen bu yeni koltuk düzeninde, Business Class’a mümkün olan en fazla sayıda koltuk yerleştirilmesi hedeflenmiş.

Boeing’in patentinde koltuklar sekiz farklı biçimde sıralanmış:

Tek sırada toplam dokuz koltuğun bulunduğu üç farklı seçenek: 2-5-2, 2-4-3, 3-3-3

Tek sırada toplam on koltuğun bulunduğu dört farklı seçenek: 3-4-3, 2-4-4, 2-5-3, 2-6-2

Sadece bu alternatifler bile Business Class için fazlasıyla radikal olarak kabul edilebilecekken, Boeing’in aynı patentinde bulunan bir diğer seçenek, adeta bu işin zirve noktası niteliğini taşıyor.

Boeing_patent_seat_arrangement_business class_3-3-3-3
Boeing Patent for 3-3-3-3 Seat Arrangement

Tek sırada toplam oniki koltuk ve 3-3-3-3 şeklinde bir oturma düzeni.

Bu alternatifte uçaktaki koridor sayısı da ikiden üçe çıkıyor.

Australian Business Traveller’a demeç veren bir Boeing sözcüsü, her yıl bu ve benzeri bir çok patent başvurusunda bulunduklarını; patentin alınmış olmasının, buradaki koltuk düzenlerinin mutlaka hayata geçirileceği anlamına gelmediğini belirtti.

Gerçekten de, son yıllarda özellikle “Premium” havayolu şirketlerinin Business Class tasarımlarını etkisi altına alan trendi düşündüğümüzde, bu patentteki düzenlerin kabul görmesinin pek de mümkün olmadığını söyleyebiliriz.

Eylül ayında Singapore Airlines ile gerçekleştirdiğimiz Singapur seyahatine ilişkin yolcu deneyimi yazımızıda bu konuya özellikle değinmiştik.

Boeing 777 tipi uçaklarda sektör genelindeki Business Class uygulaması, 2-2-2 ve 2-3-2 düzeninde olmak üzere her sırada toplam altı veya yedi koltuk yerleştirilmesi şeklinde oluyor.

Singapore Airlines’ın Business Class yerleşimi ise bir çok rakibinden farklı olarak yolcular için son derece geniş alanlar sağlayabilecek bir biçimde, 1-2-1 şeklinde düzenlenmiş durumda.

Öte yanda, son dönemde uzun menzilli hatlarda da boy göstermeye başlayan düşük maliyetli taşıyıcılar olduğunu göz önünde tutarak, Boeing’in yeni Business Class koltuk düzeni patentini çok da yabana atmamak gerektiğini de vurgulamak gerekiyor.


Posted

in