World_Flight_Dunya_Ucus

Yolcu Uçaklarının Uçmasının Yasak Olduğu Bölgeler Hangileri?

Yolcu_ucak_ucus_yasak_bolge_dunya_2015
Sivil Uçuşlara Kapalı Bölgeler – Kasım 2015

Dünya genelindeki gerginlikler arttıkça, yolcu uçaklarının uçuşuna yasak olan bölgelerin sayısı da buna paralel bir biçimde artış gösteriyor.

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında, Malaysia Airlines’a ait bir yolcu uçağının (MH17), Ukrayna hava sahasındayken yerden ateşlenen bir füzeyle düşürülmesi ile birlikte alevlenen tartışmalar, Rus havayolu şirketi Metrojet’e ait bir A321’in (7K-9268) Mısır’ın Sina Yarımadası üzerinden geçerken bomba ile patlatılmasının ardından yeni bir boyuta taşınmıştı.

Bu talihsiz olayın hemen ardından, Sina Yarımadası da, yolcu uçakları için uçuşa yasak olan bölgelerin arasına eklenmişti.

ABD Federal Havacılık Dairesi (Federal Aviation Administration – FAA) tarafından belirlenen ve şu an için sivil uçuşlara tamamen kapalı olan veya uçuşların belli kısıtlamalar dahilinde yapıldığı bölgelere bakıldığında bu yerlerin genel olarak Afrika ve Orta Doğu’da bulunduğu görülüyor.

Suriye, Irak, Libya, Yemen, Somali, Kuzey Kore, Ukrayna’nın doğusu ve Kırım, günümüzde yolcu uçaklarının üzerinden geçmesi kesin olarak yasaklanmış olan bölgeler.

Bu bölgelerin yanı sıra İran, Afganistan, Mali, Kongo D.C., Kenya, Güney Sudan, Güney Kore ve Sina Yarımadası üzerinden geçen sivil uçuşlar için de belli kısıtlamalar bulunuyor.

Mesela, Sina Yarımadası üzerinde, 8.000 metrenin altındaki yüksekliklerde uçuş yapmak yasak.

Havayolu 101 olarak temennimiz, yaşanan çatışmaların bir an önce en düşük seviyeye inmesi ve halihazırda bu menfî durumdan etkilenmekte olan insanların en yakın gelecekte huzur ve güvenliğe kavuşması.