Aer Lingus_cabin crew_uniform

Ryanair, Aer Lingus’taki Hisselerini Satıyor

Unveiling of Aer Lingus' Newest LiveryYıllardır İrlanda gündeminde olan Aer Lingus’un satışı konusu, geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde nihayetlenmişti.

İrlanda hükümeti, Aer Lingus’ta bulunan %25 oranındaki hissesini, British Airways’in ana şirketi IAG’ye satmayı kabul etmişti.

Hatırlanacağı üzere, bu yılın başında IAG, Aer Lingus için hisse başına 2,55 Euro’luk bir fiyat önermiş ve 1,36 milyar Euro’ya denk gelen bu teklif, Aer Lingus yönetimi tarafından uygun bulunmuştu.

Bu gelişmenin ardından, %30’luk payı ile Aer Lingus’un en büyük hissedarı konumundaki Ryanair’in ardından, %25’lik hisseyle IAG ikinci büyük hissedar haline gelmişti.

Yıllarca Aer Lingus’u satın almaya çalışan ve bu konuda tam üç kez girişimde bulunan, ancak İrlanda hükûmetini bir türlü razı edemeyen Ryanair yönetimi, Aer Lingus’taki hisselerine yönelik olarak IAG’den gelecek bir teklife açık olduklarını bildirmişti.

Ryanair, Aer Lingus’taki Hisselerini Satıyor

British Airways, Lufthansa ve Virgin Atlantic’in ardından, Londra Heathrow’da en fazla slot hakkına sahip olan Aer Lingus, bu yüzden stratejik açıdan son derece değerli bir havayolu şirketi.

Bununla birlikte uzun yıllar boyunca bu şirketi almak için çabalayan Ryanair yönetimi, hedeflediği sonuca ulaşamayınca, bu şirketteki %30’luk hissesini IAG’ye satmayı kabul etti.

IAG, Aer Lingus için İrlanda hükûmetine yaptığı hisse başına 2,55 Euro’luk teklifin aynısını, Ryanair’e de sunmuştu.

İrlanda hükûmeti Ryanair’e, bu teklifi kabul etmesini tavsiye etmişti.

Neticede IAG’nin teklifi Ryanair tarafından kabul edildi ve Aer Lingus’un satış hikâyesi mutlu bir sonla bitmiş oldu.

Ve IAG, Aer Lingus’u da kendi şemsiyesi altına alırken, bu şirketteki payı %55’e ulaştı.

Bu işlemin resmen yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Rekabet Kurulu’nun onayı gerekiyor.