Emirates_Airbus A380_60th aircraft_ceremony

Emirates ve Etihad’ın, AB ve ABD’ye Katkısı

Emirates and EU economic impact_infographicSon bir yıl içerisinde Avrupalı ve ABD’li önde gelen taşıyıcılar ile Emirates, Etihad ve Qatar Airways arasında alevlenen “devlet yardımı” tartışması, son haftalarda bir nebze de olsa durulmuşa benziyor.

Bunda belki de, geçtiğimiz hafta düzenlenen Paris Havacılık Fuarı’nın da etkisi var.

Zira Basra Körfezi merkezli bu üç havayolu şirketinin, Boeing ve Airbus’a vermiş olduğu ve muhtemelen gelecek yıllarda da vereceği, çok sayıda uçak siparişi bulunuyor.

Tartışma sürerken, Emirates ve Etihad Airways, hazırlamış oldukları infografiklerle, AB ve ABD ekonomilerine yapmış oldukları katkıyı anlatmaya çalışıyorlar.

Emirates, AB içerisinde 21 farklı noktaya uçuş yapıyor.

Hindistan ve Avustralya pazarında oldukça kuvvetli olan şirketin, AB ile bu iki büyük ülke arasında ciddi bir bağlantı aracı olduğu söylenebilir.

Etihad Airways_economic impact_US Economy_infographicEmirates’in vermiş olduğu Airbus A380 siparişleriyle, doğrudan veya dolaylı olarak, yaklaşık 41.000 kişilik istihdam desteği sağladığı hesaplanıyor. Zaten A380 siparişlerinin neredeyse yarısı sadece Emirates’e ait.

Şirketin, AB içerisindeki tüm operasyonu düşünüldüğünde, bu sayıları ikiyle çarpmamız gerekiyor.

Emirates, Dubai ile AB ülkeleri arasında yaklaşık 12 milyon yolcu taşırken, AB menşeli ürün ve hizmetler için yılda 4,3 milyar Euro harcama yapıyor.

Diğer tarafta, ABD pazarında hızla büyüyen ve arka arkaya yeni hatlar açan Etihad Airways, bu pazarda yılda 1,2 milyon yolcuya hizmet veriyor.

Şirketin ABD operasyonu sayesinde 23,400 kişilk bir istihdamın desteklendiği düşünülüyor.

Etihad’ın ABD GSYİH’sindeki katkısı ise neredeyse 3 milyar USD.

Uçak ve uçak motoru üreticileri için son derece önemli birer müşteri olan Emirates, Qatar Airways ve Etihad Airways ile, Avrupa ve ABD’li havayolu şirketleri arasındaki rekabet, önümüzdeki dönemde bakalım nasıl olacak?

Comments

One response to “Emirates ve Etihad’ın, AB ve ABD’ye Katkısı”