Mahan_Air_Airbus A310-300_EX-35003_DXB_2009-11-14

Mahan Air, Airbus’ları Kullanabilecek mi?

Mahan_Air_Airbus A310-300_EX-35003_DXB_2009-11-141992 yılında faaliyetlerine başlayan İranlı özel havayolu şirketi Mahan Air, yeni satın aldığı Airbus tipi uçakları kullanabilecek mi?

ABD tarafından uzun yıllardır uygulanan ambargo sebebiyle, İranlı havayolu şirketleri, filolarındaki uçakları yenilemekte büyük zorluklar çekiyorlar.

Geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde sekiz adet Airbus A340 ve bir adet Airbus A321 tipi uçağı filosuna katan Mahan Air, bu uçakları dış hat seferlerinde kullanmaya hazırlanıyor.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından geçtiğimiz ay içerisinde yapılan bir açıklamada, Mahan Air’in söz konusu uçaklarına, sefer yaptıkları uluslararası havalimanlarında el konulabileceği belirtilmişti.

İran Sivil Havacılık Kurumu, böyle bir olayın gerçekleşmesi halinde, kanunî işlem yapılacağını açıkladı. Uluslararası hukuk kurallarına göre, ABD’nin böyle bir hakkının bulunmadığı vurgulandı.

Satın alınan yeni uçakların, önümüzdeki haftalarda Mahan Air’in filosuna katılması bekleniyor.

Airbus A340 tipi uçaklarla yapılacak dış hat seferlerinin arasında Tahran – İstanbul uçuşları da bulunuyor.

Airbus A340’ların tercih edilmesinin ardında enteresan bir ayrıntı bulunuyor. Ambargo sebebiyle İran’ın yaşadığı izolasyon, havayolu şirketlerinin ETOPS karnesini de bozmuş durumda.

Uzun menzilli seferlerde çift motorlu uçak kullanmada sorun yaşayan İranlı şirketler, dört motorlu A340’ları tercih etmek durumunda kalıyor.

2013 yılında İran ile altı büyük devlet arasında varılan anlaşmanın bir parçası olarak, İranlı havayolu şirketlerinin yedek parça ihtiyacının belli oranlarda karşılanması serbest bırakılırken, uçak satışlarındaki kısıtlama devam etmişti.

Bu yüzden günümüz itibarıyla 76 milyon nüfusa sahip İran’da toplamda sadece 189 yolcu uçağı bulunuyor. Bu uçakların yaş ortalaması ise 22.

Bununla birlikte, İran’ın sürdürdüğü nükleer program konusunda gerçekleştirilen uluslararası toplantılarda kaydedilen ilerlemeler neticesinde, ülkenin havayolu sektörünün önünün açılabileceği belirtiliyor.

Önümüzdeki 30 Haziran günü yapılacak toplantının ardından, 35 seneyi aşkın bir süredir İran’a karşı Batılı devletler tarafından uygulanmakta olan ambargonun önce hafifletilmesi, daha sonra da tamamen kaldırılması gündeme gelecek.

Havayolu 101 olarak temennimiz, İran’a karşı uygulanan tecrit politikasının tez zamanda sona ermesi ve İran sivil havacılığının o eski güzel günlerine geri dönmesi yönünde.