Berlin_BER_airport_willy brandt

Berlin Brandenburg Havalimanı Ne Zaman Açılacak?

Berlin_BER_test_havalimanıİnşaatı uzun zamandır devam eden, Berlin’in yeni havalimanı Brandenburg Willy Brandt (IATA: BER – ICAO: EDDB), acaba ne zaman açılacak?

Kısaca hatırlamak gerekirse; yeni havalimanın inşaatı, neredeyse 20 yıllık bir karar verme sürecinin ardından başlamış ve açılış tarihi olarak 2008 yılı hedeflenmişti.

Fiilen 5 Eylül 2006 tarihinde start verilen projede planlanan resmî açılış tarihi ise 2011 yılının Ekim ayı, yani kış tarifesine geçiş dönemi olarak tespit edilmişti.

Ancak çalışmalar bu tarihe yetiştirilemeyerek, açılış ilk aşamada 3 Haziran 2012’ye ertelenmişti.

Bunun sebebi olarak güvenlik tarama sistemlerinde yaşanan gecikme gösterilmişti.

Daha sonra açılış, önce 17 Mart 2013 ve ardından bir kez daha ertelenerek, 27 Ekim 2013 tarihine kalmıştı.

Bu noktada gecikmenin sebebi olarak ise, yangın söndürme sistemindeki aksaklık ve diğer bazı sorunlar açıklanmıştı.

Zaten o dönemde Berlin’de yapılan bir ankette halk, gündemde olan açılış tarihine inanmadığını belirtmiş ve projenin içine düştüğü durumdan, Berlin Havalimanı işletmesinin yönetimini sorumlu tutmuştu.

Berlin Belediye Başkanı ve aynı zamanda havalimanı projesini yürüten kurulun başkanı olan Klaus Wowereit, önce projedeki görevinden ve daha sonra da 2014 yılı sonunda belediye başkanlığından istifa etmişti.

En nihayetinde 2013 yılı Ocak ayında, inşaat projesinin teknik patronu Horst Amann tarafından yapılan bir açıklamayla, açılışın ancak 2015 yılı içerisinde yapılabileceği belirtilmişti.

Berlin_BER_Airport_Terminal_Main HallBerlin Havalimanı Bu Yıl Açılacak mı?

Neticede 2015 yılına geldik.

Dünyaca ünlü Alman mühendisliğinin saygınlığını zedelemeye başlayan Berlin Havalimanı, acaba bu yıl içerisinde açılabilecek mi?

Berlin Havalimanları İdaresi sözcüsü Ralf Kunkel’e göre havalimanı inşaatı 2016 yılının Mart ayında bitecek ve yapılacak testlerin ardından açılış 2017 yılının ikinci yarısında gerçekleştirilecek.

Böylece, planlanan tarihten altı yıl sonra, Berlin Havalimanı yolcularla buluşmuş olacak.

Yaklaşık 70 senelik bir geçmişe sahip olan mevcut Tegel Havalimanı da kapatılacak.

Hatırlanacağı üzere, proje aşamasında 2,5 milyar Euro olan ve yapım aşamasında 3 milyar Euro’ya yükseltilen maliyet öngörüsü, önce 4,2 milyar Euro ve son olarak da 5,1 milyar Euro şeklinde güncellenmişti.