Airbus_TAI_uçak_üretim_a320

TAI, Airbus A320’nin Kuyruk Gövde Parçasını Üretecek

TAI, Airbus A320 serisi imalatında bölüm 19 olarak adlandırılan kuyruk gövde parçasının imalatını gerçekleştirecek. Bu parçada TAI, dünyada tek kaynak haline gelecek.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), Airbus’la yaptığı yeni anlaşma ile A320 serisinin bölüm 19 olarak adlandırılan arka gövde parçalarını üretmeye başlayacak.

Airbus_TAI_uçak_üretim_a320
Bu parçalar için dünyada tek kaynak haline gelecek TAI, 2020’de sadece Airbus’a yılda 320 milyon dolarlık parça satacak.

Airbus’a parça imal etmeye 1995’te başladıklarını belirten TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, “2005’te yıllık ürettiğimiz parçaların toplamı 10 milyon dolardı. Geçen yıl bu rakamı 175 milyon dolara çıkardık. Hem tasarımcı hem de imalatçı olarak Airbus’ın küresel destekçileri arasında önemli bir noktaya geldi. Amacımız iş birliğini daha artırmak” diye konuştu.

Airbus Grup ve Airbus Satın Alma Direktörü Klaus Richter ise Türkiye’deki işçilik kalitesinden ve zamanında teslimatından memnun olduklarına dikkat çekerek, “Askeri A400M uçağında tasarımcı olarak başlayan işbirliği yeni nesil yolcu uçağımız A350XWB’de başarıyla devam ediyor. Gövde parçaları olarak TAI küresel destekçilerimiz arasında ilk 10’da” dedi.

Beluga Uçağına Yüklendi

İmza törenin ardından TAI’nin yaptığı A400M ve A330’un kuyruğundaki ‘rudder’ olarak adlandırılan ilk parça, Airbus’a ait büyük parçaların taşınmasında kullanılan A300-600ST tipi ‘Beluga – Beyaz Balina’ uçağına yüklendi.

TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, tek bir seferde uçağa yüklenen tüm bu parçaların 15 milyon dolar olduğunu söyledi.

7 Milyar Dolar Değerinde Parça Üretilecek

Son yıllarda eğitim uçağı Hürkuş, İnsansız Hava Aracı ANKA gibi özgün projeleri ile öne çıkan TAI, Airbus ve Boeing’in yanı sıra dünyada bir çok uçak ve helikopter imalatçısına parça tasarlayıp imal ediyor.

TAI, aynı zamanda yan sanayi şirketlerine bin kişilik istihdam sağlıyor.

Geçen yılı 200 milyon dolarlık parça ihracatı ile tamamlayan TAI’nin elinde 10 yıllık toplam 7 milyar dolar tutarında parça imalat anlaşması bulunuyor.

Hangi Parçaları Üretiyor?

Airbus: A320 serisinin bölüm 18 gövde parçasının tek parçası. A330’ların kuyruk kumandası (rudder), A350’lerin kanatçıkları, A400m’in orta gövdesi, kuyruk konisi, eleron, spoiler ve su ve aydınlatma sistemlerinin tasarım ve imalatı.

Boeing: 787 elevatör, kargo bariyerinde tek kaynak. Ayrıca Boeing uçaklarında muhtelif platformlarında alt montaj komponentleri.


Posted

in