Airbus A330-300_242T_Delta_Air_Lines_roll_out_painthall_3

Delta, Şanghay’ı Hub Yapacak

Airbus A330-300_242T_Delta_Air_Lines_roll_out_painthall_3American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines, Asya’da rekabet eden en önemli Amerikalı havayolu şirketleri.

Bu şirketlerin söz konusu bölgedeki durumları mukayese edildiğinde, ortaya ilginç bir tablo çıkıyor:

Delta ve United, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki dönemde elde edilen ve farklı şirketler üzerinden günümüze kadar aktarılan haklar sayesinde, Tokyo’yu bir bölgesel hub olarak kullanırken, American’ın böyle bir şansı bulunmuyor.

Delta, SkyTeam ittifakı (China Airlines, China Eastern, China Southern ve XiamenAir) ve United, Star Alliance (Air China, Shenzhen Airlines) sayesinde son derece önemli Çin bağlantılarına sahip olurken, Cathay Pacific dışında Çin bölgesinden hiç bir üyesi bulunmayan oneworld‘ün üyesi American böyle bir avantajdan mahrum kalıyor.

Delta, Şanghay’ı Hub Yapacak

Yolcu sayısı bakımından dünyanın en büyük ikinci havayolu konumundaki Delta, ABD’nin özellikle doğu bölgelerinde olmak üzere altı farklı noktayı hub olarak kullanıyor.

İşin ilginç tarafı, Delta’nın ABD dışında da bir çok hub noktası bulunuyor.

Örnek vermek gerekirse, Delta ve KLM işbirliği ile Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan ABD ve Kanada’da toplam 22 noktaya direkt sefer bulunuyor.

Benzer şekilde Paris’te Delta ile Air France arasın yapılan işbirliği ile de, ABD ve Kanada’da 25 havalimanı, Charles de Gaulle Havalimanı ile doğrudan bağlanmış oluyor.

Delta_route map_Tokyo_flightsYazımızın girişinde de bahsettiğimiz üzere, Tokyo’nun ise Delta için ayrı bir yeri bulunuyor.

Şirketin, sekiz tanesi Güneydoğu Asya’da olmak üzere Tokyo’dan, tamamını kendisinin işlettiği, 18 farklı destinasyona uçuşu bulunuyor.

Delta Air Lines CEO’su Richard Anderson, geçtiğimiz Cumamrtesi günü şirket personeline gönderdiği bir sesli mesajda, China Eastern Airlines ile yapılacak bir işbirliğiyle, Şanghay’ı uluslararası bir hub noktası olarak konumlandırma niyetleri olduğunu belirtti.

Delta’nın uzun vadeli stratejisi içerisinde Şanghay’da, Amsterdam’dakine benzer bir yapılanmaya gidilmesi planlanıyor.

Böylece China Eastern tarafından Çin’deki iç hat noktalarından toplanacak yolcular, Şanghay üzerinden ABD içerisinde taşınacak.

Bu çerçevede Delta, bu yılın sonlarına doğru Los Angeles – Şanghay hattını hizmete açacak.

Şirketin halihazırda Seattle ve Detroit’ten de Şanghay’a direkt seferleri bulunuyor.

Delta buna paralel bir biçimde, Şanghay Havalimanı’ndaki ofislerini China Eastern’ın bulunduğu bölgeye taşımıştı.

Delta ayrıca geçtiğimiz haftadan itibaren, PayPal benzeri bir ödeme sistemi niteliğindeki Alipay üzerinden ödeme kabul etmeye başlayarak, bu konudaki ilk ABD’li havayolu şirketi ünvanını kazandı.

Görüldüğü üzere Çin, Delta için büyük öneme sahip. Bununla birlikte, Çin devletinin Delta’ya, Tokyo’dakine benzer bir şekilde 5. Trafik Hakkı vermeyeceğini tahmin etmek de güç değil.

Transpasifik pazarında liderlik halen United Airlines’ta. Ancak görünen o ki, önümüzdeki yıllarda Amerikalı havayolu şirketlerinin bölgedeki rekabeti daha da kızışacak.


Posted

in

,