Delta, Åžanghay’ı Hub Yapacak

Airbus A330-300_242T_Delta_Air_Lines_roll_out_painthall_3American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines, Asya’da rekabet eden en önemli Amerikalı havayolu şirketleri.

Bu şirketlerin söz konusu bölgedeki durumları mukayese edildiğinde, ortaya ilginç bir tablo çıkıyor:

Delta ve United, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki dönemde elde edilen ve farklı şirketler üzerinden günümüze kadar aktarılan haklar sayesinde, Tokyo’yu bir bölgesel hub olarak kullanırken, American’ın böyle bir şansı bulunmuyor.

Delta, SkyTeam ittifakı (China Airlines, China Eastern, China Southern ve XiamenAir) ve United, Star Alliance (Air China, Shenzhen Airlines) sayesinde son derece önemli Çin baÄŸlantılarına sahip olurken, Cathay Pacific dışında Çin bölgesinden hiç bir üyesi bulunmayan oneworld‘ün üyesi American böyle bir avantajdan mahrum kalıyor.

Delta, Åžanghay’ı Hub Yapacak

Yolcu sayısı bakımından dünyanın en büyük ikinci havayolu konumundaki Delta, ABD’nin özellikle doÄŸu bölgelerinde olmak üzere altı farklı noktayı hub olarak kullanıyor.

İşin ilginç tarafı, Delta’nın ABD dışında da bir çok hub noktası bulunuyor.

Örnek vermek gerekirse, Delta ve KLM iÅŸbirliÄŸi ile Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan ABD ve Kanada’da toplam 22 noktaya direkt sefer bulunuyor.

Benzer ÅŸekilde Paris’te Delta ile Air France arasın yapılan iÅŸbirliÄŸi ile de, ABD ve Kanada’da 25 havalimanı, Charles de Gaulle Havalimanı ile doÄŸrudan baÄŸlanmış oluyor.

Delta_route map_Tokyo_flightsYazımızın giriÅŸinde de bahsettiÄŸimiz üzere, Tokyo’nun ise Delta için ayrı bir yeri bulunuyor.

Åžirketin, sekiz tanesi GüneydoÄŸu Asya’da olmak üzere Tokyo’dan, tamamını kendisinin iÅŸlettiÄŸi, 18 farklı destinasyona uçuÅŸu bulunuyor.

Delta Air Lines CEO’su Richard Anderson, geçtiÄŸimiz Cumamrtesi günü ÅŸirket personeline gönderdiÄŸi bir sesli mesajda, China Eastern Airlines ile yapılacak bir iÅŸbirliÄŸiyle, Åžanghay’ı uluslararası bir hub noktası olarak konumlandırma niyetleri olduÄŸunu belirtti.

Delta’nın uzun vadeli stratejisi içerisinde Åžanghay’da, Amsterdam’dakine benzer bir yapılanmaya gidilmesi planlanıyor.

Böylece China Eastern tarafından Çin’deki iç hat noktalarından toplanacak yolcular, Åžanghay üzerinden ABD içerisinde taşınacak.

Bu çerçevede Delta, bu yılın sonlarına doÄŸru Los Angeles – Åžanghay hattını hizmete açacak.

Åžirketin halihazırda Seattle ve Detroit’ten de Åžanghay’a direkt seferleri bulunuyor.

Delta buna paralel bir biçimde, Åžanghay Havalimanı’ndaki ofislerini China Eastern’ın bulunduÄŸu bölgeye taşımıştı.

Delta ayrıca geçtiÄŸimiz haftadan itibaren, PayPal benzeri bir ödeme sistemi niteliÄŸindeki Alipay üzerinden ödeme kabul etmeye baÅŸlayarak, bu konudaki ilk ABD’li havayolu ÅŸirketi ünvanını kazandı.

Görüldüğü üzere Çin, Delta için büyük öneme sahip. Bununla birlikte, Çin devletinin Delta’ya, Tokyo’dakine benzer bir ÅŸekilde 5. Trafik Hakkı vermeyeceÄŸini tahmin etmek de güç deÄŸil.

Transpasifik pazarında liderlik halen United Airlines’ta. Ancak görünen o ki, önümüzdeki yıllarda Amerikalı havayolu ÅŸirketlerinin bölgedeki rekabeti daha da kızışacak.

Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.