American Airlines_more asia

Asya’da, Amerikan Mücadelesi

American Airlines_more asiaHavayolu sektöründe, transatlantik pazarı her bakımdan ilk sırada gelir.

Onu ise transpasifik pazarı takip eder.

Özellikle ABD ile Çin, Japonya ve Avustralya arasındaki uçuşlarda, yoğun bir rekabet yaşanmaktadır.

Farklı ülkelerin farklı taşıyıcılarının rekabeti bir yana, bu bölgedeki Amerikalı oyuncuların birbirleriyle mücadelesi ayrıca ilgi çekicidir.

American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines, Asya’da rekabet eden en önemli Amerikalı havayolu şirketleri.

Bu şirketlerin söz konusu bölgedeki durumları mukayese edildiğinde, ortaya ilginç bir tablo çıkıyor.

Delta ve United, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde elde edilen ve farklı şirketler üzerinden günümüze kadar aktarılan haklar sayesinde, Tokyo’yu bir bölgesel hub olarak kullanırken, American’ın böyle bir şansı bulunmuyor.

Delta, SkyTeam ittifakı (China Airlines, China Eastern, China Southern) ve United, Star Alliance (Air China, Shenzhen Airlines) sayesinde son derece önemli Çin bağlantılarına sahip olurken, oneworld üyesi American böyle bir avantajdan mahrum kalıyor.

American sadece, dördüncü büyük Çinli taşıyıcı konumundaki Hainan ile arasında bulunan code-share anlaşmasıyla yetinmek durumunda.

Yine Delta ve United’ın, ABD’nin batı kıyılarından Çin’e yaptığı seferlerin sayısı, American’dan daha fazla.

Asya kıtasında United 20 noktaya sefer düzenlerken, Delta’nın 13 ve American’ın sadece dört uçuş noktası bulunuyor.

Bununla birlikte American Airlines yönetimi, Asya’daki konumları konusunda çok da kötümser değil.

Zira Çin’de pek kuvvetli olmasa da, Japan Airlines, Cathay Pacific, Malaysia Airlines ve Qantas gibi iş ortakları bulunan şirket, Asya’nın diğer bölgeleri için gayet iyi konumlanmış durumda.

O kadar ki, American ile Japan Airlines arasında, transpasifik hatları için bir joint venture oluşturularak gelir paylaşamına kadar varan sıkı bir iş birliği yapılmış durumda.

Buna ilave olarak, American’ın iki yıl kadar önce verdiği 460 uçaklık büyük siparişin teslimatlarının başlaması ve kaderi henüz belli olmayan US Airways birleşmesinin olumlu sonuçlanması halinde, şirketin Asya’da yeni bir hamle yapabileceği, gelen haberler arasında.

Ancak özellikle Çin’in en önemli iki noktasında, Pekin ve Şanghay havalimanlarında yaşanan slot sıkıntısı, American’ın Asya’da geleceğe yönelik olarak yaptığı planların önündeki en önemli engellerden bir tanesi.

Bu iki önemli kentin dışındaki ikincil noktalara ABD’den yapılacak doğrudan havayolu seferleri ise arzu edilen doluluk ve kârlılığa erişmekte zorluk yaşayabilir.

American’ın Asya’daki nüfuzunu kuvvetlendirmesine yönelik olarak, havayolu sektörü uzmanlarının ilginç önerileri bulunuyor.

Hawaiian Airlines veya Alaska Airlines gibi Asya-Pasifik bölgesine coğrafî açıdan nispeten yakın şirketlerin satın alınması veya en azından yakın iş birliği yapılması, önerilen alternatifler arasında yer alıyor.

Çin hükûmetiyle slot pazarlığına girişilmesi ve Star Alliance ve SkyTeam’deki Çinli havayolu şirketlerinin oneworld’e geçiş konusunda ikna edilmeleri, American’ın Asya startejisi için tavsiye edilen diğer dikkat çekici alternatifler.