avrupa_bayrak

Avrupa Birliği, Körfez Ülkeleri ile Anlaşma Yapacak

European flag / Drapeau européenAvrupa Birliği, özellikle Fransa ve Almanya’dan gelen talepler üzerine, İran Körfezi’nde bulunan ve son yıllarda yapmış oldukları büyük yatırımlar sonucunda havayolu sektörünün ağırlık noktasının batıya doğru kaymasına yol açan ülkelerle müzakerelerde bulunacak.

Daha açık bir biçimde ifade etmek gerekirse; söz konusu olan ülkeler Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Havayolu şirketleri ise Qatar Airways, Emirates ve Etihad Airways.

Geçtiğimiz ay içerisinde ABD’li havayolu şirketi Delta Air Lines’ın CEO’su Richard Anderson’ın, körfezdeki havayolu şirketleri hakkında rekabet konusunda yaptığı bir açıklamada 11 Eylül olaylarına değinmesi, büyük tepki toplamıştı.

Delta’nın yanı sıra American Airlines ve United Airlines yönetimleri de, körfez merkezli havayolu şirketlerinden gelen rekabete karşı kendi hükümetlerini daha dikkatli olmaya davet etmişti.

Buradaki temel iddia, söz konusu havayolu şirketlerinin, kendi hükümetlerinden sübvanse edilmeleri ve bu durumun rekabeti zedelediği yönünde.

Amerika’dan gelen bu tepkiden çok daha önce ise, Avrupalı iki büyük taşıyıcı, Air France ve Lufthansa, körfez merkezli rekabete karşı bir kampanya açmışlardı.

Air France ve Lufthansa, bu bölgedeki şirketlerin devlet yardımı aldığını öne sürüyor.

O tarihlerde Etihad Airways tarafından yapılan bir açıklama ile, Avrupalı taşıyıcıların iddialarına cevap verilmişti.

Avrupa Birliği, Körfez Ülkeleri ile Anlaşma Yapacak

Geçtiğimiz Cuma günü, AB üyesi ülkelerin ulaştırma bakanları bir araya geldi.

Toplantıdan, özellikle Almanya ve Fransa’nın talepleri sebebiyle, AB ile Körfez ülkeleri arasında bir havacılık anlaşması yapılmasının yollarının araştırılması kararı çıktı.

Söz konusu anlaşma konusunda, bu yılın sonuna kadar AB tarafından bir teklif sunulması hedefleniyor.

Bu anlaşma çerçevesinde, haksız rekabet uygulamalarının ve devletler tarafından yapılması muhtemel sübvansiyonların daha yakından takip edilmesi hedefleniyor.

Ancak bu tarz bir anlaşmaya Körfez ülkelerinin ne kadar sıcak bakacağı, doğrusu soru işareti.

Aslında gerek Avrupalı devletler ve gerekse ABD için, kendi içlerinde tam manasıyla bir çıkar çatışması yaşandığı söylenebilir. Zira bir yanda havayolu şirketleri Körfez’in gelişiminden şikayet ederken, diğer tarafta uçak ve motor üreticileri, yazılımcılar, danışmanlık firmaları gibi farklı bir çok firma bu durumdan son derece memnun.

Bakalım bu önemli konu, ne şekilde sonuçlanacak?


Posted

in

Comments

3 responses to “Avrupa Birliği, Körfez Ülkeleri ile Anlaşma Yapacak”