Christoph Mueller_malaysia airlines_ceo

Malaysia Airlines’ın Yeni CEO’su Christoph Mueller, Görevine Başladı

Christoph Mueller_malaysia airlines_ceoSon yılların belki de en talihsiz havayolu şirketi Malaysia Airlines’ın yeni CEO’su Christoph Mueller, 1 Mart 2015 tarihi itibarıyla görevine başladı.

2014 yılı içerisinde iki Boeing 777 uçağını (MH 370 ve MH 17) kaybeden ve bunun akabinde derin bir krize giren şirket, yeniden yapılanabilmenin yollarını arıyor.

Bu çerçevede geçtiğimiz Aralık ayında, Aer Lingus’un Alman CEO’su Christoph Mueller ile el sıkışan Malaysia Airlines yönetimi, şirketin içerisinde bulunduğu zor durumdan bir an önce kurtulmayı hedefliyor.

“Terminatör” lakaplı Mueller, geçtiğimiz yıllarda Belçika’nın efsane havayolu şirketi SABENA’da ve İrlanda’nın bayrak taşıyıcısı Aer Lingus’ta görev yaptı.

SABENA macerası 11 Eylül 2001 olayları sonucunda yarıda kesilirken, Mueller, Aer Lingus’da ciddi bir yeniden yapılanma başarısına imza attı.

Bu sebeple “dönüşüm uzmanı” olarak da adlandırılan Mueller, yeniden yapılanma programlarının ilk yılını bir savaş hali şeklinde nitelendiriyor.

52 yaşındaki Mueller, bir devlet şirketi niteliğindeki Malaysia Airlines’ı yöneten ilk yabancı olma ünvanını da kazandı.

Christoph Mueller, kariyer hayatına Lufthansa’da başladı. Zor durumdaki SABENA’yı kurtarma girişiminin ardından, 2009-2015 yılları arasında Ryanair gibi bir hayli zorlu bir rakibe karşı Aer Lingus’ı başarıyla yönetti.

Bu özgeçmişine karşın Mueller’in Malezya’daki işi gerçekten son derece güç.

İşten çıkarma, zarar eden hatların kapatılması, siyasi müdahaleler, düşük maliyetli taşıyıcıların keskin rekabeti gibi bir çok farklı etkenin rol oynayacağı, son derece zorlu bir süreç kendsini bekliyor.

Başarısız bir kurumdaki mevcut yönetim kadrosuyla “Kazanan Takım” yaratmanın son derece güç olduğuna inanan Mueller’in, yakın bir gelecekte Malaysia Airlines’ta geniş çaplı bir idari değişime gidebileceği belirtiliyor.

Havayolu 101 olarak kendisine şimdiden kolaylıklar diliyor; bu zorlu süreç sonunda Malaysia Airlines’ın kârlı ve verimli bir şekilde yoluna devam etmesini temenni ediyoruz.

Comments

One response to “Malaysia Airlines’ın Yeni CEO’su Christoph Mueller, Görevine Başladı”