Ryanair_Boeing 737_EI-DCN_EI-DCP_EI-DCO

Ryanair, “Besleyici” Havayolu Rolüne Soyunuyor

RyanAir_Michael-OLearyRyanair, 2014 yılını, 86,4 milyon yolcu (%6 artış) ve %86’lık doluluk oranı (3 puan artış) ile kapatmıştı.

Şirket önümüzdeki beş yıl içerisinde, yıllık yolcu sayısını 110 milyona taşımayı hedefliyor.

Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise altıncı büyük havayolu şirketi konumundaki Ryanair, son bir yıldır gerçekleştirmekte olduğu başarılı dönüşümde, yeni bir kilometre taşını dikmeye hazırlanıyor.

Ryanair CEO’su Michael O’Leary yaptığı bir açıklamada, Air France, British Airways, Lufthansa gibi Avrupalı network taşıyıcıların, Avrupa içi kısa menzilli havayolu pazarından çekilerek, uzun menzile odaklanabileceğini belirtti.

O’Leary ayrıca, Ryanair ve easyJet gibi düşük maliyetli taşıyıcıların, söz konusu network taşıyıcılar için bir “feeder” yani “besleyici” havayolu işlevi görebileceğini sözlerine ekledi.

Besleyici havayolu tâbiri, yolcuların hub konumundaki bir havalimanına getirilerek uzun mesafeli uçuşlarını bu noktadan yapmaları amacıyla kısa mesafeli bir çok hattan toplanması için kullanılıyor.

O’Leary’ye göre önümüzdeki 5-10 sene içerisinde, yukarıda belirttiğimiz bayrak taşıyıcı firmalar, Avrupa iç hat pazarından tamamen silinecek.

Network taşıyıcılar tamamen kârlı durumdaki uzun menzilli hatlarına odaklanacaklar.

Bu durumun en temel sebebi ise, maliyetler.

Gerçekten de yakın bir geçmişte, Air France ve Lufthansa, Avrupa içi hatlarının ciddi bir bölümünü, kendi bünyelerindeki düşük maliyetli taşıyıcılara devretmişlerdi.

Air France, 2013 yılı içerisinde bölgesel operasyonunu HOP! markası altında yeniden yapılandırırken, Lufthansa ise Frankfurt ve Münih varış/kalkışlı hatların dışındaki tüm Avrupa içi noktaları Germanwings’e bırakmıştı.

Ryanair CFO’su Neil Sorahan, network taşıyıcılarla herhangi bir şekilde “interline” anlaşması yapmaya niyetli olmadıklarını vurguladı.

Sorahan ayrıca, interline anlaşması imzalamak yerine, network taşıyıcıların tarifelerini, Ryanair’inkine göre ayarlayabileceklerini söyleyecek kadar da iddialı konuştu.

Bu amaçla ilk aşamada, Ryanair’in en önemli üslerinden bir tanesi konumunda bulunan ve Londra’nın üçüncü büyük havalimanı olan Stansted’in kullanılabileceği belirtiliyor.

Gelen haberlere göre, Stansted Havalimanı yönetimi, ABD ve Orta Doğu’dan bazı havayolu şirketleriyle, buraya yapılması muhtemel uzun menzilli uçuşlar için görüşmelere devam ediyor.

Böylece, ABD ve Orta Doğu’dan Stansted’e gelecek yolcular, Avrupa içerisindeki noktalara Ryanair uçuşları ile devam etme alternatifine sahip olabilecek.

Önümüzdeki yıllar, kimin daha doğru tahmin ve plan yaptığını gösterecek:

Network taşıyıcıların Avrupa içi yolcularına tâlip olan Ryanair mi, yoksa bu hatları kendi kurdukları düşük maliyetli taşıyıcılar ile işleten büyük şirketler mi?

Comments

One response to “Ryanair, “Besleyici” Havayolu Rolüne Soyunuyor”