Aer Lingus_new business class_product

Aer Lingus Bu Kez, British Airways’i Reddetti

Aer Lingus_cabin crew_uniformYaklaşık 80 yıllık tarihiyle, havayolu sektörünün en kadim şirketlerinden bir tanesi olan İrlandalı Aer Lingus, bu kez de British Airways’ten gelen satın alma teklifini reddetti.

Aer Lingus için yapılan resmî satın alma teklifi, British Airways, Iberia ve Vueling’in sahibi konumundaki International Airlines Group (IAG) tarafından yapıldı.

Tekifi yapan IAG CEO’su Willie Walsh, Aer Lingus’a hiç de yabancı değil.

Havacılık kariyerine Aer Lingus’ta pilot olarak başlayan Walsh, 2001 – 2005 yılları arasında Aer Lingus’un CEO’su olarak görev yapmış ve daha sonra British Airways’e trasnfer olmuştu.

Aer Lingus ve Tâlipleri

Uzun yıllar boyunca İrlanda’yı gururla temsil etmiş olan Aer Lingus, 1990’lı yıllarda inanılmaz bir ivmeyle büyüyen bir diğer İrlandalı şirketin, Ryanair’in gölgesinde kalmıştı.

Bir türlü hedeflenen kârlı işletme yapısına kavuşamayan Aer Lingus aslında, uzun zamandır ilave yatırım ihtiyacı içerisinde bulunuyor.

Bu durumun farkında olan Ryanair yönetimi önceki yıllarda bir kaç kez, Aer Lingus’un çoğunluk hissesini satın almak için girişimde bulunmuştu.

Ryanair’in 2006, 2008 ve 2012 yıllarında yapmış olduğu girişimler, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından, pazardaki rekabet düzeyini menfî yönde etkileyeceği gerekçesiyle reddedilmişti.

Ryanair’in üçüncü teklifini verdiği 2012 yılı içerisinde bir başka enteresan gelişme yaşanmış ve Etihad Airways, Aer Lingus’un %3 oranındaki hissesini satın almıştı.

Etihad, bu yıl içerisinde yaptığı ilave bir alımla Aer Lingus’taki payını %4’e yükseltmişti.

Şu an itibarıyla Aer Lingus’un en büyük hissedarı, %30’luk payı ile Ryanair.

Ryanair’i, %25’lik hisseyle İrlanda devleti takip ediyor.

IAG tarafından yapılan girişimin kulislerde konuşulmaya başlamasının ardından bir açıklama yapmak zorunda kalan Aer Lingus, söz konusu teklifin kendilerine 14 Aralık 2014 tarihinde ulaştığını ancak Aer Lingus’un olması gerekenden daha düşük bir şekilde değerlendirilmesi sebebiyle, bu teklifin 16 Aralık 2014 tarihinde reddedildiğini belirtti.

Pek iyi; geçtiğimiz günlerde yenilediği Business Class konseptiyle havacılık haberleri arasında kendine yer bulan Aer Lingus’u cazip kılan etken nedir?

İşe British Airways açısından bakıldığında, Aer Lingus’un özellikle Londra Heathrow Havalimanı’nda sahip olduğu son derece değerli slotların ön plana çıktığı söylenebilir.

Aer Lingus’un, tam kapasiteyle çalışan ve bu yüzden büyüme imkânı bulunmayan Heathrow’a günde tam 10 adet uçuşu bulunuyor.

Slotların adeta arslanın ağzında olduğu Heathrow’da bu sayı son derece önemli.

IAG’nin teklifi her ne kadar reddedilmiş olsa da, bu işe hemen kapandı gözüyle bakmamak gerekiyor.

Zira İngiliz Rekabet Kurulu geçtiğimiz yıl aldığı bir kararla, rekabeti zedelediği gerekçesiyle, Ryanair’in Aer Lingus’taki hissesini %5 oranına kadar azaltmasına hükmetmiş; bunun üzerine Ryanair bu karara itiraz etmişti.

Bir seneyi aşması beklenen hukukî süreç tamamlandığında Ryanair hisselerini satmak zorunda kalırsa, IAG – Aer Lingus işbirliği yeniden gündeme gelebilir.