Ryanair, Aer Lingus’a Bir Kez Daha Teklif Verdi

Aer_Lingus_2011_havayoluRyanair, İrlanda’nın bayrak taşıyıcı havayolu ÅŸirketi Aer Lingus‘un çoÄŸunluk hisselerini satın almak için bir kez daha teklif verdi.

Ryanair’in daha önceleri 2006 ve 2008 yıllarında yapmış olduÄŸu benzer iki giriÅŸim, Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu tarafından, pazardaki rekabet düzeyini menfî yönde etkileyeceÄŸi gerekçesiyle reddedilmiÅŸti.

Dün yapılan teklifte Aer Lingus’un her bir hissesi için, borsadaki son kapanış fiyatının %38 üzerinde bir rakamla 1.30 Euro deÄŸer biçildi.

Buna göre ÅŸirketin toplam kıymeti 695 milyon Euro’ye denk geliyor.

Halihazırda Aer Lingus’un %30’u Ryanair’e, %25’i İrlanda devletine ait.

GeçtiÄŸimiz Mayıs ayında Etihad Airways de, %3’lük bir oranla Aer Lingus’a ortak olmuÅŸtu.

Geri kalan bölüm ise diğer bazı küçük hissedarların elinde veya borsada serbest dolaşımda.

Oysa daha geçtiğimiz yılın sonlarında, Aer Lingus’u satın alma girişimleri iki defa engellenen Ryanair tarafından yapılan bir açıklamada, uygun müşteri çıkması halinde, %30′luk payın satılabileceği belirtilmişti.

Ryanair Bu Defa Izin Alabilir mi?

Ryanair, teklifinin bu kez kabul edileceği yönünde umutlu.

2006 ve 2008 yıllarından bu yana AB genelindeki havayolu sektöründe, şirket satın alma ve birleşmeleri açısından ciddi bir değişim yaşandı.

2004 yılındaki Air France – KLM birleÅŸmesinin ardından geçtiÄŸimiz dönemde Lufthansa’nın Swiss, Austrian, Brussels Airlines gibi giriÅŸimleri ve British Airways ile Iberia’nın IAG çatısı altında bir araya gelip, bmi’ı bünyelerine katmaları, Ryanair’i umutlandıran geliÅŸmelerden sadece bir kaç tanesi.

AB içerisinde şu anda Air France-KLM, IAG, easyJet, Lufthansa ve Ryanair, beş büyük havayolu grubu olarak görünüyor.

Zaten sektörün bu bölgesindeki konsolidasyon da bu beşli çerçevesinde gelişiyor.

Böyle Bir Isbirligi Ne Getirir?

Muhtemel bir iÅŸ birliÄŸi durumunda saÄŸlanacak ilk kazanç, uzun zamandır zor durumda olan 76 yıllık Aer Lingus’un “İrlandalı” olma özelliÄŸi korunmuÅŸ olacak.

Marka mevcudiyedinin korunmasının yanı sıra, ÅŸu anda yılda 9-10 milyon civarı yolcu taşımakta olan Aer Lingus’un, Ryanair yönetiminde beÅŸ sene içerisinde 14-15 milyon yolcu taşır hale gelebileceÄŸi belirtiliyor.

Maliyet tarafında da yılda 100 milyon Euro’nun üzerinde tasarruf saÄŸlanabileceÄŸi iddia ediliyor.

Tüm bunların yanı sıra, Havayolu 101 olarak böylesi bir satın alma iÅŸleminin sonucundaki en önemli beklentimiz, Ryanair CEO’su Michael O’Leary tarafından daha 2007 yılında dile getirilen iÅŸ modeli kaymasının yeniden gündeme gelmesi.

Network taşıyıcılarla, düşük maliyetlileri bir araya getiren bu iş modeli ile (N+LCC = Network Low Cost Carrier) Ryanair, Aer Lingus üzerinden transatlantik pazarına neden giriş yapmasın ki?

Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.