Inmarsat

Uçakta İnternet Hizmetinde, Inmarsat’tan Dev Adım

InmarsatHer geçen gün daha da hissedilen bir ihtiyaç haline gelen “uçakta internet bağlantısı” konusundaki çalışmalar hızla devam ediyor.

ABD iç hatlarında, özellikle gogo tarafından sunulan ve yerdeki baz istasyonlarının kullandığı internet çözümü, uçuş esnasında internete bağlanmak isteyen yolcuların isteklerini büyük oranda karşılıyor.

Dünyanın diğer bölümlerinde ise, buna benzer bir hizmeti sunmak çok kolay değil. Zira ulusal sınırlarla bölünmüş bölgelerde ortak bir karar alıp böylesine büyük bir yatırımı yapmak pek mümkün olmuyor.

Bunun en güzel örneği, Avrupa Birliği.

Adı birlik olmasına karşın farklı bir çok devletin bir araya gelerek genel bir çözüm üretmesi, göründüğü kadar basit olmuyor.

Uydu iletişim sektörünün önde gelen şirketlerinden, İngiltere merkezli Inmarsat, Avrupa Birliği genelinde uçakta internet hizmeti sunmak için ayrı bir girişim başlattı. Şirketin, “Inmarsat Aviation” adlı iş birimi, tamamen bu konuya odaklanıyor.

Inmarsat bu amaçla, Europasat adı verilen S-band tipinde bir uydu siparişi verdi. 2016 yılında hazır olması beklenen uydunun, 400-500 milyon USD arasında bir maliyetinin olacağı hesaplanıyor.

Uydunun devreye girmesiyle birlikte, tüm Avrupa Birliği’nin tek bir entegre sistem üzerinden kapsama alanı içerisine alınması hedefleniyor. Böylece uçak yolcuları, Inmarsat uydu sistemiyle geniş bant internet bağlantısına kavuşmuş olacak. Tabii Inmarsat’ın bu konuda, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkeden lisans almak için zorlu bir sürece girdiğini de hemen ilave edelim.

Inmarsat’ın Global Xpress adını verdiği ve dünyanın diğer bölgelerini kapsayan sistemle birlikte, havayolu şirketleri için bütünlük arz eden bir çözümün pazara sunulması hedefleniyor

Neticede uçakların internet bağlantısı, ABD’de olduğu gibi Avrupa Birliği’nde de, yerden-havaya (ground-to-air) sistemiyle sağlanacak. İngiltere iç hatlarından başlamak üzere Avrupa genelinde, yerde kurulmuş olacak baz istasyonları üzerinden uçaklara 4G hızında internet bağlantısı hizmeti verilecek.

Önümüzdeki altı yıl içerisinde bu amaçla yapılacak ilave yatırımın Inmarsat’a, 200-250 milyon USD civarında bir maliyetinin olacağı tahmin ediliyor.

British Airways Ürün ve Hizmet Başkanı Kate Thornton yaptığı açıklamada, Inmarsat ile yeni döneme ilişkin olarak görüşmelerinin devam ettiğini ve yeni sistemin ilk müşterisi olacaklarını belirtti.

ABD’nin GPS sistemi yerine, Galileo adını verdiği kendi sistemini geliştirmeye çalışan Avrupa Birliği’nin bu konuda yaşadığı zorluklar hepimizin mâlûmu.

Bakalım Birlik genelindeki, bu devrim niteliğindeki internet girişimi nasıl sonuçlanacak?