airberlin_Airbus A320_MSN_5522_AB_SharkEn son 2007 yılında kâr açıklayabilmiÅŸ olan airberlin‘de sular bir türlü durulmak bilmiyor.

2011 yılının sonunda Etihad Airways’in, airberlin’de bulunan %2.99 oranındaki hissesini, 73 milyon Euro ödeyerek %29.21′e yükseltmesi de çare olmuşa benzemiyor.

GeçtiÄŸimiz Pazar günü Alman Focus dergisinde yayımlanan bir haber, operasyonel verimliliÄŸin artırılması amacıyla airberlin’in ikiye bölünmesinin gündemde olduÄŸunu iddia ediyor.

Şirketin bir bölümünün geleneksel network taşıyıcı, diğer bölümünün ise turistik noktalara sefer yapan bir düşük maliyetli taşıyıcı gibi faaliyet göstermesi hedefleniyor.

Aslına bakılırsa, zaten uzun yıllardır “melez” bir iÅŸ modeli takip etmekte olan airberlin için bu durum pek de ÅŸaşırtıcı deÄŸil. Ancak anlaşılan o ki, bu iki iÅŸ modelini tek bir çatı altında yürütmek, pek de mümkün olamamış.

Bu habere iliÅŸkin olarak airberlin’den yapılan açıklamada ise, ÅŸu an için spekülasyonlar üzerine yorum yapmanın yersiz olduÄŸu ve yeniden yapılanma çalışmalarının devam ettiÄŸi belirtildi.

airberlin’in son dönemde özellikle Business Class ürününü ön plana çıkardığı bilinen bir gerçek. Avrupa içerisindeki kısa hatlarda Ryanair gibi, easyJet gibi keskin rakiplerle mücadelede çok baÅŸarılı olamayan ÅŸirket, yönünü, kâr marjı daha yüksek olan ve orta-uzun menzilde iÅŸ amaçlı seyahat eden yolcu segmentine çevirmiÅŸ durumda.

airberlin, geçtiğimiz günlerde 2014 yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıklamıştı.

Geçen yılın aynı dönemine göre toplam ciro %3,8 oranında azalarak 762 milyon Euro’ya gerilerken, net zarar 196 milyon Euro’dan, 210 milyona yükseldi.

Yeniden yapılanma planlarına ilişkin açıklamanın önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı tahmin ediliyor.

Bakalım yeni iÅŸ modeli, airberlin’in derdine derman olacak mı?

[divider]

airberlin 2013 yılını 4,15 milyar Euro ciro ve 315 milyon Euro net zarar ile kapatmıştı.

Filosunda 140 uçak bulunan şirket, 171 uçuş noktasında, 31,5 milyon yolcuya hizmet götürmüştü.

Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.