RyanAir_Michael-OLeary

Ryanair, Parasını Koyacak Yer Bulamıyor

RyanAir_Michael-OLearyBir havayolu şirketi sahibinin milyoner olmasının yolu nedir?

Sektöre ilk adım atarken milyarder olmak!

Havayolu şirketlerinin kâr etmesinin ne kadar zor olduğunu vurgulayan bu şakayla karışık gerçek olan sözler, Virgin Atlantic’in kurucusu Richard Branson’a ait.

Gerçekten de sektör geneline bakıldığında, havayolu şirketlerinin bir çoğunun istikrarlı ve sürdürülebilir bir kârlılığa sahip olmadığı görülüyor.

Bir seneyi çok yüksek bir kârla kapatan bir şirketin, sonraki sene benzer büyüklükte bir zarara imza attığı sıkça görülen bir durum.

Yakın geçmişte özellikle 2008 yılında yaşanan küresel mâlî krizin ardından böylesi örneklere rastlanmıştı.

Ryanair, Parasını Koyacak Yer Bulamıyor

Network taşıyıcı iş modelini benimseyen şirketler kârlılık noktasında zorlanırken, sektörün yaramaz çocukları düşük maliyetli taşıyıcılarda durum farklı.

Ryanair, Southwest, easyJet gibi şirketlerin bilançoları uzun yıllardır siyah mürekkeple yazılıyor.

Seneyi 76,5 milyon yolcu ve 650 milyon USD net kârla kapatacağı tahmin edilen Ryanair, tâbiri caizse, parasını koyacak yer bulamıyor.

Son 12 ay içerisinde kasasındaki nakit miktarı 1 milyar Euro kadar artan şirket, toplamda 3,9 milyar Euro mertebesine ulaştı.

Ryanair’in, havayolu sektöründe örneğine çok rastlanmayan bu büyük nakit birikimini ne yönde kullanacağı merak konusu.

Bir havalimanının işletmesi, bir havayolu şirketi veya yeni uçaklar, kasasında böylesine fazla nakit bulunan bir havayolu şirketinin alışveriş listesinde en baş sırada yer alabilecek üç önemli seçenek.

Londra Stansted havalimanının satış sürecinden çıkarılan, Aer Lingus’a yaptığı üçüncü satın alma teklifi de reddedilen Ryanair’in tercihini yeni uçak siparişi yönünde kullanması bekleniyor.

Filosunda şu anda her biri 189 koltuk kapasitesine sahip 275 adet Boeing 737-800 tipi uçak bulunan şirketin, önümüzdeki 10 yıllık dönemdeki büyüme planları çerçevesinde büyük bir sipariş vereceği tahmin ediliyor.

Zira genç bir filoya sahip olma politikasını takip eden ve sahip olduğu uçakları, D bakımları gelmeden elinden çıkarmaya çalışan Ryanair’in, hangi uçak üreticisinden ve kaç adetlik bir sipariş vereceği merak konusu.

Bununla birlikte Ryanair CEOsu Michael O’Leary tarafından yapılan bir açıklamaya bakılacak olunursa, 2013 yılı sonuna kadar bu yönde bir gelişme olmayacak gibi görünüyor.

Hatta Ryanair’in 2016 yılına kadar mevcut filo büyüklüğü ile yoluna devam edebileceği iddia ediliyor.

O an gelinceye kadar nakit biriktirmeye devam edecek şirket, uçaklarını borçla değil kendi imkânlarıyla finanse edecek.

Bu sayede, havayolu şirketlerinin teslimat öncesi yaptıkları geçici ödemelerin getirdiği finansman yükünden kaçınacak Ryanair, rakiplerine oranla ciddi bir maliyet avantajı yakalayacak.

Yani, satın alırken kâr edecek.

Comments

One response to “Ryanair, Parasını Koyacak Yer Bulamıyor”