American Airlines US Airways Logo

US Airways’ten Resmî Birleşme Teklifi Geldi

American Airlines US Airways LogoUS Airways‘in, geçtiğimiz Kasım ayında, American Airlines‘a resmen birleşme teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Reuters’in haberine göre American Airlines’ın ana şirketi AMR, birleşme sonucunda kurulacak yeni şirkette %70 oranında pay sahibi olacak.

American pilotlarının onay verdiği bu teklif, pilotlar sendikası tarafından da destekleniyor.

US Airways’in Teklifi

US Airways’in, Kasım 2011’den bu yana Chapter 11 kapsamında idare edilen American Airlines’a olan ilgisi, uzun zamandır biliniyordu.

Bu birleşme gerçekleştiği takdirde, 8,5 milyar USD değerinde yeni bir dev havayolu şirketi doğacak.

Delta Air Lines’ın piyasa değeri de yaklaşık olarak bu civarda bulunuyor.

Chapter 11 sebebiyle sıkı bir tasarruf politikası izleyen American Airlines’ta, işten çıkarmalar da gündeme gelmişti.

US Airways’in teklifinde, muhtemel işten çıkarmaların sayısı daha düşük bir seviyede öngörüldüğünden, American personeli bu birleşmeye olumlu bir yaklaşım içerisinde bulunuyor.

Teklife göre yeni şirkette AMR tarafına %70’lik pay önerilmiş olsa da, sızan bilgilere göre AMR hissedarları bu oranın %80 civarında olmasını talep ediyor.

Ayrıca her şirket birleşmesinde olduğu gibi, personel entegrasyonu bu muhtemel anlaşmada da son derece kritik bir rol oynayacak.

AMR CEO’su Thomas Horton tarafından şirket personeline gönderilen bir mesajda, US Airways’in teklifinin şirket sahipleri, çalışanlar ve yolcular açısından ne oranda değer üreteceğinin değerlendirildiği ve yakın zamanda bir sonuca ulaşılacağı belirtiliyor.

Pilotlar Teklifi Destekliyor

US Airways’in teklifine en önemli desteğin pilotlardan gelmesinin ardında yatan gerçek, AMR yönetimi ile pilotlar arasında 2006 yılından bu yana devam eden maaş ve iş şartları görüşmeleri.

Taraflar arasındaki müzakereler altı yılı aşkın bir süredir bir türlü neticelenemiyor.

US + American birleşmesi sonucunda kurulacak şirkette, pilotlar sendikasına (Allied Pilots’ Association) %13,5 oranında hisse verileceği iddia ediliyor.

Dolayısıyla American Airlines pilotları, US Airways’in teklifini büyük oranda destekliyor.

Ancak hatırda tutulması gereken bir diğer husus, American Airlines yönetiminin, Chapter 11 kapsamından kendi başlarına çıkmak yönündeki niyeti ve azmi.

Tabii işin bir de havayolu ittifakları yönü bulunuyor.

US Airways şu an için bir Star Alliance üyesi iken, American Airlines, oneworld‘ün iki lider şirketinden bir tanesi.

Havayolu 101 olarak düşüncemiz, söz konusu birleşme gerçekleşirse, kurulacak yeni şirketin oneworld çatısı altında olacağı yönünde.

Gelecek ay içerisinde konunun netlik kazanması bekleniyor.

Comments

2 responses to “US Airways’ten Resmî Birleşme Teklifi Geldi”