Virgin-Atlantic_SirRichard_SarahHarding_Miami_2012

Havayolu Konsolidasyonunda Sıra Virgin Atlantic’e Geldi

Virgin-Atlantic_SirRichard_SarahHarding_Miami_2012Havayolu sektöründe bundan dört beş yıl kadar önce Delta+Northwest ve United+Continental birleşmeleriyle ABD’de başlayan konsolidasyon akımında sıra Virgin Atlantic‘e geldi.

1984 yılında seferlere başlayan ve %51’i, kurucusu Richard Branson‘a, %49’u ise Singapore Airlines’a ait olan Virgin Atlantic, yılda 5,5 milyon civarında yolcuyu misafir ediyor.

Uluslararası çapta faaliyet gösteren havayolu şirketleri düşünüldüğünde, filosundaki 44 uçakla dünya genelinde 34 noktaya ulaşan şirketin pek de büyük olmadığı kolaylıkla söylenebilir.

Fakat bir yandan Richard Branson ve “Virgin” markasının etkisi, diğer yandan da şirketin Londra Heathrow’daki slot hakları, Virgin Atlantic’i bir cazibe noktası haline getiriyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ay içerisinde, Singapore Airlines’ta yaşanan strateji değişikliğini ele almıştık.

Şirketten dün yapılan açıklamaya göre, Virgin Atlantic’te bulunan %49’luk hissenin satışı için tâliplerle görüşmeler başlamış durumda.

Böylece Singapore Airlines, 2000 yılı Mart ayında 600 milyon Pound’a ortak olduğu Virgin Atlantic ile olan bağını tamamen kopartarak, Güneydoğu Asya’ya odaklanmaya devam edecek.

Virgin Atlantic’in %49’luk bölümü için adı geçen en önemli şirket, Delta Air Lines.

Air France ile birlikte Skyteam ittifakında başı çeken iki şirketten bir tanesi olan Delta’nın, ABD-Avrupa pazarında son derece önemli olan transatlantik hatları için bir aktarma noktası konumundaki Heathrow’daki slot hakları sebebiyle Virgin Atlantic’e ilgi gösterdiği iddia ediliyor.

Virgin Atlantic slot sayısı bakımından Heathrow’da, British Airways’in ardından ikinci sırada yer alıyor.

Heathrow’daki duruma havayolu ittifakları açısından bakıldığında ise Sky Team, oneworld ve Star Alliance’ın ardından üçüncü sırada bulunuyor.

Tabii bu senaryoda ortaya başka bazı sorular daha çıkıyor.

Acaba Delta’nın, Singapore Airlines’ın elindeki %49’luk Virgin Atlantic hissesini satın alması durumunda, Sky Team’in bu şirkette hâkim duruma gelebilmesi için Air France, Richard Branson’ın elindeki bölümden pay alır mı?

Veya Richard Branson, Virgin çatısı altındaki en güçlü markası Virgin Atlantic’i tamamen elinden çıkartmak yoluna gider mi?

Air France ve Delta, tamamına sahip oldukları Virgin Atlantic’in ayrı bir şirket olarak varlığını devam ettirmesine mi karar verirler?

Bunların hiç birinin gerçekleşmeyip, bu satışın başka bir havayolu şirketi veya girişimciye gerçekleşme ihtimalini de akıllardan çıkarmamak gerekiyor.

Pek iyi; bundan sonra sıra nerede?

Hangi şirket veya şirketlerde?

Comments

One response to “Havayolu Konsolidasyonunda Sıra Virgin Atlantic’e Geldi”