Lufthansa’nın Üçüncü Çeyrek Performansı

Lufthansa_profit_2008_2012Alman devi Lufthansa’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 2012 yılı üçüncü çeyrek mâlî performansı, şirketin 2011 sonunda yürürlüğe soktuğu tedbirlerin faydasını görmeye başladığının bir delili olarak değerlendirilebilir.

Bir yanda yüksek bir seviyede dengeli seyrine devam eden petrol fiyatları, diğer tarafta Avrupa Birliği’nin yakasını bir türlü bırakmayan iktisadî durgunluk, Lufthansa’nın yürtümekte olduğu mâliyet azaltıcı programın önemini bir kat daha artırıyor.

Üçüncü çeyrekteki faaliyet kârını geçen seneye nispeten %5.5 oranında artırmayı başaran Lufthansa’nın CEO’su Christoph Franz, elde edilen müspet performansa karşın tedbirin elden kesinlikle bırakılmaması gerektiğini vurguluyor.

Franz’ın dikkat çektiği en önemli iki rekabet unsuru, düşük maliyetli taşıyıcılar ile Emirates, Etihad ve Qatar Airways’ten oluşan Körfez üçlüsü.

Bu noktada, Lufthansa’nın 2011 yılının sonundan bu yana yeni yatırımları askıda tuttuğunu ve 2013 yılı başından itibaren kısa mesafeli Avrupa hatlarını Germanwings’e devredeceğini bir kez daha hatırlamakta fayda var.

Yeniden şirketin üçüncü çeyrek mâlî performansına dönecek olursak, 648 milyon Euro gibi, bir hayli yüksek bir faaliyet kârı elde edildiğini görüyoruz.

Toplam gelirler ise geçen yılın aynı dönemine göre %6.2 oranında bir artışla, 8.3 milyar Euro mertebesine yükseldi.

Bu üç aylık dönemde Lufthansa, %83.4’lük bir doluluk oranıyla, 29.4 milyon yolcuya hizmet verdi.

Şirketin 2012 yılı ilk dokuz aylık sonuçları ise sırasıyla 628 milyon Euro (-%13.3) ve 22.8 milyar Euro (+%6.1).

Açıklanan sonuçlar Lufthansa, Swiss ve Austrian şirketlerini kapsıyor.

Dokuz aylık performansa bu açıdan bakıldığında; Lufthansa 64 milyon Euro faaliyet kârı elde ederken, Swiss ve Austrian’da bu rakamın sırasıyla 163 milyon Euro ve 73 milyon Euro olduğu görülüyor.

Aynı dönemde bunlara ilaveten, Lufthansa Cargo’nun 66 milyon Euro, Lufthansa Teknik’in 227 milyon Euro, Lufthansa Systems’ın 13 milyon Euro ve LSG Sky Chefs’in 73 milyon Euro faaliyet kârı elde ettiğini de belirtelim.

Her şeye rağmen Lufthansa’nın özellikle Avrupalı muadil rakiplerine (British Airways, Air France gibi) nispeten çok daha sağlam bir biçimde yoluna devam ettiği söylenebilir.

Şu anki görünümde 2012 yılını hasarsız atlatacağı belli olan Lufthansa’nın 2013 yılındaki seyri de yakından takip edilecek.


Posted

in