Qantas_Airbus_A380_2008

Qantas’ın A380 Filosu ve Stratejik Değişiklik

Qantas_Airbus_A380_2008Havayolu sektöründe bu yılın en flaş gelişmelerinden bir tanesi, hiç şüphe yok ki, Qantas & Emirates birlikteliği oldu.

Bu kapsamda, British Airways ve Qantas arasında 1995 yılından bu yana devam eden joint business anlaşması iptal edilmiş, Qantas uçuş ağını yeniden yapılandırmaya başlamıştı.*

Şirketin Avrupa yolcuları kısa bir süre öncesine kadar Londra Heathrow ve Frankfurt üzerinden dağıtılırken, bu stratejik değişiklik sonrasında Dubai, Qantas’ın yeni aktarma noktası olarak belirlenmişti.

İlk aşamada Avustralya ile Dubai arasında, Qantas ve Emirates tarafından haftada toplam 98 uçuş yapılması planlanıyor.

Anlaşmanın tam olarak devreye girmesinin ardından Avrupa’nın yanı sıra Orta Doğu, Rusya ve Afrika’daki noktalar için de Dubai’yi ve dolayısıyla Emirates filosunu kullanacak olan Qantas’ın kendi bünyesindeki -şimdilik- 12 adetlik Airbus A380 filosuyla ilgili strateji böylelikle değişmiş olacak.

Batı’ya olan uçuşlarında A380 kullanımını azaltacak olan şirket, Asya-Pasifik ve Amerika bölgesine ağırlık verecek.

Avustralya ile ABD arasında devreye giren açık semalar anlaşmasına paralel olarak Qantas, Melbourne ve Sydney ile Los Angeles arasındaki A380 seferlerini haftada 14’e yükseltmişti.

Ancak V Australia‘nın da pazara girişiyle Qantas’ın bu noktalardaki kapasite yükseltme planları suya düşmüştü.

Qantas’ın A380 filosuyla ilgili bir başka gelişme de, Güneydoğu Asya noktalarında yaşanıyor.

Ekonomisi bir türlü toparlanamayan Japonya yerine, Hong Kong gibi canlı kentler tercih ediliyor. Sydney-Hong Kong arasında haftada üç kez karşılıklı A380 seferi bulunuyor.

Şirketin yürüttüğü bu farklılaşma sonucunda yolcu profilinde meydana gelen değişime paralel bir biçimde, A380’lerinin kabin düzeni de değişiyor.

Air France’la birlikte A380’lerde dört sınıflı (first+business+premium economy+economy) yapıya sahip tek şirket olan Qantas, first ve business kapasitesini azaltarak, economy ve premium economy’ye ağırlık veriyor.

Son gelen haberlerde, Qantas’ın henüz üretim aşamasında olan A380’lerinde first class bulunmayacağı iddia ediliyor.

Qantas’ın, A380 filosuyla Güneydoğu Asya’da yapmakta olduğu stratejik hamlede en önemli rakibi, 19 adet A380’iyle Singapore Airlines.

Yine Cathay Pacific, havayolu sektörünün tartışmasız bu en canlı bölgesindeki bir diğer önemli oyuncu.

İçerisinde bulunduğumuz 10 yıl bitmeden havayolu sektöründe daha bir çok ittifak ve yakın işbirliğine şahit olacağız.

Ve bu gelişmelerin ciddi bir bölümü Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşecek.

* British Airways ve Qantas arasındaki işbirliği, oneworld ittifakı çerçevesinde ve codeshare uçuşları şeklinde devam edecek.