Mobil_anket_002

Yolcular, Mobil İletişimden Ne Bekliyor?

Mobil_anket_002Amy Gahran tarafından CNN.com için kaleme alınan bir makalede, havalimanlarının yolculara sağladığı kablosuz internet bağlantısı ve mobil çözümler ele alınmış.

Havayolu firmalarının çok uzun bir zamandır üzerinde hassasiyetle durduğu internet bağlantısı konusu, havalimanları için çok öncelikli olmayan bir hizmet gibi görünüyor.

Aralarında Denver, Las Vegas, San Francisco gibi büyük meydanların da bulunduğu az sayıda bazı havalimanı dışında, yolcularına ücretsiz internet bağlantısı sunan işletme pek bulunmuyor.

Havalimanı işletmelerinin, internet bağlantısı hizmetini satarak, ilave bir gelir kaynağı elde etmek istemesi, belki de bu durumun en önemli sebebi.

Tabii özellikle orta-uzun menzilli seyahatlerde uçak içerisinde geçirilen nispeten uzun ve huzurlu süre ile havalimanında yaşanan koşuşturmalı ve gergin süreç kıyaslandığında, yolcuların havalimanında kullanacağı internet bağlantısının çok daha kısıtlı bir seviyede kalacağı düşünülebilir.

Ancak özellikle son 4-5 yıl içerisinden hayatın adeta vazgeçilemez bir parçası haline gelmeye başlayan sosyal medya uygulamaları, havalimanına giriş yapan yolcuların stresini azaltmada etkin bir rol oynayabilir.

Mesela, lokasyon bazlı bir uygulama kullanarak havalimanında olduğu bilgisini paylaşan bir yolcuya, uçağının kalkış saati, muhtemel tehir bilgisi, biniş kapısının yeri ve diğer bazı bilgiler kolayla ulaştırılabilir.

Öte yandan, çeşitli sebeplerle havalimanında daha uzun bir süre bulunacak olan yolcuların, özel yolcu salonlarında (Lounge) vakit geçirebileceğini ve buralarda çok büyük bir ihtimalle ücretsiz internet bağlantısı hizmeti verildiğini de belirtelim.

Mobil_anket_001Flightview tarafından yapılan bir ankette, yolcuların mobil iletişimle ilgili beklentileri araştırılmış.

Buna göre yolcuların, kullanmakta oldukları mobil cihazlar üzerinden almak istedikleri en önde gelen bilgiler şu şekilde:

1- Uçuş durumu (%96)

2- Boarding anonsu (%73)

3- Koltuk veya kabin sınıfı upgrade bilgisi (%57)

4- Terminaldeki alışveriş imkânları (%40)

5- Yedek yolcu durum bilgisi (%40)

Yine aynı ankette yer alan bir başka bilgi, kişilerin kullanmakta olduğu cihazların niteliği ile ilgili.

Seyahat eden yolcuların %82’sinde bir akıllı telefon bulunuyor.

Bunu, %38 ile diz üstü ve %37 ile tablet bilgisayarlar takip ediyor.

%19 gibi ciddi bir oranda da e-kitap okuyucu cihaz, yolculara seyahatlerinde eşlik ediyor.

2013 yılında tablet cihazların bu sıralamada ikinciliğe yükseleceği rahatlıkla söylenebilir.

Nasıl ki internet artık hayatın vazgeçilemez bir parçası haline geldiyse, önümüzdeki bir kaç sene içerisinde mobil bağlantının olmadığı bir yer düşünülemez olacak.

Gelecekteki o günlere şimdiden hazırlık yapmak için, havayolu şirketleri ve havalimanı işletmecileri;

1- Mobil çözümlere odaklanmalı,

2- Mobil kullanıcı deneyimine önem vermeli,

3- Mobil çözümleri bir satış noktası olarak konumlandırmalı,

4- Yolcuları her zaman için bilgilendirmeli, ve

5- Kablosuz bağlantı deneyimini pürüzsüz bir hale getirmeli.