Karbon_emisyonu_ucak_emission

ABD’li Şirketler, Başkan Obama’nın Devreye Girmesini İstiyor

Karbon_emisyonu_ucakABD’li havayolu şirketleri, bu sene başından itibaren yürürlükte olan Avrupa Birliği (AB) karbon emisyonu sistemi konusunda Başkan Obama’nın devreye girmesini istiyor.

Hatırlanacağı üzere; bu uygulama kapsamında yerli ve yabancı tüm havayolu şirketleri, AB sınırları içerisindeki bir havalimanının varış veya kalkış noktası olacağı tüm uçuşlar için, AB Karbon Emisyonu Sistemi dahilinde belli bir meblağ ödemek zorundalar.

Bu tutarın bir bölümüyle (%85) ilgili kota, havayolu şirketlerine ücretsiz dağıtılırken, bu kotanın aşılması durumunda şirketlerin ilave permi satın almaları gerekiyor.

Aslında bu işin kökü, 1997 yılındaki Kyoto protokolüne dayanmakta.

O  tarihte karbon emisyonu sisteminin dışında tutulan havayolu sektörü için bu konunun çözümünde, ICAO yetkili kılınmıştı.

Fakat ICAO’nun aradan geçen 15 yılda bu işi bir türlü bir sonuca ulaştıramaması, AB’nin kendi yolunu izlemesine vesile oldu.

2020 yılına gelindiğinde, havayolu sektörü kaynaklı karbon emisyonu ödemelerinin 10 milyar Euro’yu bulacağı tahmin ediliyor.

Şirketler, karbon emisyonu ile ilgili ilk ödemeyi AB’ye, 2013 yılının Nisan ayında yapacak.

Karbon Emisyonu Konusunda Obama Devreye Girer mi?

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (International Civil Aviation Organisation – ICAO), 29 Ekim – 6 Kasım tarihleri arasında yapılacak toplantısının belki de en önemli konusu, karbon emisyonu sistemi olacak.

Bu toplantıyı fırsat bilen Amerikalı ondokuz farklı havacılık grubu, ABD Başkanı Barack Obama’ya çağrıda bulunarak, AB tarafından yürürlüğe konan karbon emisyonu sisteminin durdurulması yönünde bir BM inisiyatifi başlatmasını talep etti.

ICAO bünyesinde 84. Madde olarak bilinen seçeneğin devreye sokulmasını isteyen grup, bu sayede, örgütün karbon emisyonu konusunda uzun zamandır tıkanmış durumda olan çalışmalarının bir neticeye ulaştırılabileceğini savunuyor.

ICAO Genel Sekreteri Raymond Benjamin ise, tüm üyelerin onayı ile hazırlanmakta olan çalışmayı menfî yönde etkileyeceği gerekçesiyle bu opsiyona karşı çıkıyor.

Ancak söz konusu çalışmanın 15 yıldır devam ettiği düşünüldüğünde, Benjamin’in bu savunması çok da kuvvetli görünmüyor.

Bununla birlikte, Cumhuriyetçi Senatör John Thune ve Demokatik Senatör Claire McCaskill tarafından ortaklaşa hazırlanan bir kanun teklifinin bu hafta içerisinde Senato’ya sunulması bekleniyor.

Teklifin içeriği, ABD’li havayolu şirketlerinin, AB tarafından uygulanmakta olan karbon emisyonu sistemine dahil olmasını engellemeye yönelik.

Kabul edilmesi halinde, bu teklifin, Başkan Obama üzerindeki karbon emisyonu baskısını artıracağı tahmin ediliyor.

Ama önümüzdeki Kasım ayında ABD’de başkanlık seçimi yapılacağını da unutmamak gerekiyor.

Not:

Havayolu şirketlerinin gerekli verileri göndermemesi ve/veya karbon emisyonu sistemiyle ilgili hiç bir girişime iştirak edilmemesi halinde, AB, karbon emisyonu tonu başına 100 Euro ceza keseceğini ilan etmişti.

Bu cezanın ödenmemesi halinde ise AB hava sahasına giriş yasağı uygulanacak.

AB’nin karbon emisyonu piyasasında bir tonluk emisyonun değeri şu an için 7,3 Euro mertebesinde bulunuyor.