Hindistan_tren

Hindistan Havayolu Sektörüne Yabancı Yatırım

Hindistan_trenHindistan’daki havayolu sektörü hızlı bir büyüme trendi içerisinde.

Fakat nüfusu 1 milyarın üzerinde olmasına karşın Hindistan, ticarî havayolu sektöründeki kapasite ve hizmet kalitesini bir türlü istenen düzeye yükseltebilmiş değil.

Hindistanlı şirketlerin filosunda bulunan toplam uçak sayısının Türkiye ile neredeyse aynı seviyede olduğunu söylersek durum daha net anlaşılabilir.

Bu yüzden Hindistan’ın uluslararası havacılık pazarı büyük oranda yabancı şirketlerin eline geçmiş durumda.

Qatar Airways, Emirates, Etihad, Thai Airways, Lufthansa, Singapore Airlines, British Airways gibi şirketler, Hindistan’ı adeta örümcek ağı gibi sarmış durumda.

Bununla birlikte, 2011 yılı içerisinde iki Hindu firma İndiGo ve Go Airlines tarafından Airbus’a verilen 180 ve 72 uçaklık siparişler halen akıllarda.

Liste fiyatlarına göre bu siparişlerin toplam değeri 23 milyar USD mertebesinde.

Ancak geçtiğimiz yılın özellikle son çeyreğinde Kingfisher‘in içerisine düştüğü durum, Hindistan havayolu sektörüyle ilgili kuşkuları artırmıştı.

Skytrax’e göre 5 yıldızlı az sayıdaki havayolu şirketinden bir tanesi olan Kingfisher, sürüklendiği borç sarmalından bir türlü kurtulamayarak, uçuşlarının çok büyük bir kısmını iptal etmek zorunda kalmıştı.

Şirketin sahibi Vijay Mallya, ülke içerisindeki bağlantılarını kullanarak yaklaşık bir senedir Kingfisher’i kurtarmanın yollarını arıyor.

İyi zamanlarında yaklaşık 70 noktaya sefer düzenleyen şirket, şu sıralarda sadece iç hat olmak üzere 12-13 havalimanına uçuş yapıyor.

Hindistan´a Yabancı Sermaye

Aslında ülkenin diğer havayolu şirketlerinin mâlî durumları da pek iyi değil.

Şirketlerin toplam borcunun 20 milyar USD mertebesine ulaştığı tahmin ediliyor. Yıllık kümülatif zararın da 2,5 – 3 milyar civarında olduğu hesaplanıyor.

Bu duruma bir çare olarak, sektördeki yabancı yatırım oranlarıyla ilgili yeni bir düzenleme hazırlanması gündemde.

Hindistan hükûmeti bugün yapacağı bir toplantda, yabancı havayolu şirketlerinin, Hindu şirketlerden %49’a kadar hisse sahibi olabilmesini tartışacak.

Şu an için yabancı şirketlerin herhangi bir oranda Hindu havayolu şirketi hissesi satın alma izni bulunmuyor.

Sektörün beklentileri gerçekleşirse, özellikle Körfez’den Etihad ve Qatar Airways’in Hindistan pazarıyla yakından ilgileneceklerini öngörüyoruz.

Daha yasal düzenleme yapılmadan, Spicejet’in bazı görüşmelere başladığı haberi dahi geldi.

Gerek nüfusun büyüklüğü, gerek dış ticaret hacmi ve gerekse dünyanın farklı yerlerine yayılmış Hindu nüfusunun fazlalığı, Hindistan havayolu sektörünü son derece cazip bir hale getiriyor.

Önümüzdeki yıllarda, havayolu sektörü bağlamında bu ülkenin adını sık sık duyacağımızı düşünüyoruz.


Posted

in