Duty Free_milano_malpensa

En Fazla Duty Free Satışı Yapılan 10 Havalimanı

Duty Free_milano_malpensaHavayolu ile özellikle uluslararası seyahat edecek yolcular için vazgeçilmez noktalardan bir tanesi, hiç şüphesiz, havalimanlarında duty free yani gümrüksüz satış yapan mağazalar olmaktadır.

Günümüz şartlarında havalimanlarının uzunca bekleyişlere sahne olabilecek bir işleyişe sahip olması, yolcuların böylesi mağazalara olan ilgisini artırıyor.

Aslında dünyanın dört bir yanındaki dış hat terminallerinde, ticarî havacılık tarihinin ilk gelişme yıllarından bu yana duty free imtiyazına sahip mağazalar bulunuyordu.

Bunlara ilave olarak standart mağazaların da bu noktalara ilgi gösterir hale gelmesi, havalimanlarının artık tam manasıyla bir AVM kimliğine bürünmesinin önünü açmaya başladı.

Mango, Johnston & Murphy, Brooks Brothers, Brookstone, Victoria’s Secret, H&M ve Zara gibi firmalar son dönemde havalimanlarında yeni mağaza açan ünlü markaların en önde gelenleri.

Gelirlerini çeşitlendirmek isteyen havalimanı işletmecileri de, sadece havayolu şirketlerinden elde ettikleri gelirlere bağımlı olmak istemiyor.

MAC Consulting tarafından hazırlanan bir rapora göre, havalimanları gelirlerinin %41′i havayolu şirketlerinden, %19′u ise perakende satış mağazalarından sağlanıyor.

Parfüm, makyaj malzemesi, içki, sigara ve çikolata, havalimanlarından alışveriş yapmayı seçenlerin en başta gelen tercihleri.

En Fazla Duty Free Satısı Yapılan 10 Havalimanı

Dünyanın en büyük duty free ve seyahat perakende alışveriş birliği olan Tax Free World Association (TWFA) tarafından yapılan bir açıklamaya göre, 2011 yılında havalimanlarında 46 milyar USD mertebesinde bir satış hacmine ulaşıldı.

Bu devasa alışveriş miktarının %35’i Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşirken, Avrupa %34 ve Amerika (Kuzey+Güney) %23 oranında bir paya ulaştı.

Böylece son 60 yıl içerisinde ilk kez, Asya-Pasifik, Avrupa’yı geride bırakmış oldu.

46 milyar USD’lik duty free satışların %31’i parfüm ve kozmetik, %17’si ise alkollü içecekler kategorisinde gerçekleşti.

2011 yılının havalimanı bazındaki ayrıntıları henüz yayımlanmadı ancak bir önceki yılın sonuçlarına göre dünyanın en fazla duty free satışı yapılan ilk on havalimanı şu şekilde:

1. Dubai International Airport

2. Seoul Incheon International Airport

3. London Heathrow Airport

4. Singapore Changi Airport

5. Hong Kong Airport

6. Paris Charles de Gaulle Airport

7. Frankfurt Airport

8. Tallink/Silja Terminal (ferry port), Finlandiya

9. Bangkok Suvarnabhumi Airport

10. Amsterdam Schiphol Airport

Comments

One response to “En Fazla Duty Free Satışı Yapılan 10 Havalimanı”