THY_akut_deprem_havayolu_simulator

Havayolu Şirketlerinde İş Sürekliliği Uygulamaları

THY_akut_deprem_havayolu_simulatorKüreselleşmenin en önemli motorlarından bir tanesi olan havayolu sektörü, gerek iş ve gerekse tatil amaçlı yapılan seyahatlerde dünyanın dört bir yanından insanları bir araya getirmeye devam ediyor.

Durum böyle olunca, havayolu şirketlerinin devamlılığı ve sıra dışı şartlar altında dahi iş sürekliliğinin sağlanması, ayrı bir önem arz ediyor.

2010 yılının Nisan ayında Avrupa’da yaşanan yanardağ kül krizi halen hafızalardaki tazeliğini koruyor.

Onbinlerce kişinin işlerinin aksamasına yol açan kül krizinin, uzaması durumunda, Avrupa ve dünyada yeni bir ekonomik krize yol açabileceği dahi iddia edilmişti.

Havayolu Sirketlerinde Is Sürekliligi

Deprem, yangın, sel, yanardağ patlaması, fırtına, sis, salgın hastalık, silahlı çatışma, terör eylemleri, bilgisayar sistemlerinin çökmesi gibi, bir havayolu şirketinin rutin işleyişine darbe vurabilecek olağanüstü durumlara her zaman en iyi şekilde hazırlıklı olunması gerekiyor.

Bu gibi durumlarda devreye, iş sürekliliği uygulamaları giriyor.

Yukarıda belirttiğimiz olağanüstü durumlarda olabilecekler daha önceden hesaplanarak, bir havayolu şirketinin operasyonunu sürdürebilmesi için kritik olan noktalar tespit ediliyor.

Böylece kritik iş fonksiyonları korunarak, şirketin ve hissedarlarının menfaatleri güvence altına alınmış oluyor.

Rekabetin üst düzeyde olduğu havayolu sektöründe, şirketlerin faaliyetlerini her türlü durumda sürdürebilmesi ve olağanüstü durumlarda en kısa sürede tekrar hizmet sunar hale gelebilmesi, rakipleri karşısında ciddi avantajlar sağlamaktadır.

THY ve AKUT´tan Deprem Simulasyonu

İş sürekliliği uygulamalarına büyük önem veren Türk Hava Yolları (THY), geçtiğimiz günlerde AKUT‘la birlikte ilgi çekici bir çalışmaya imza attı.

THY – AKUT işbirliği ile gerçekleştirilen hayata devam projesi kapsamında gezici olarak faaliyet gösteren ve Türkiye’deki ilk 3 Boyutlu G-Force Mobil Deprem Simulatör tır aracı 18-19 Haziran 2012 tarihlerinde THY Genel Yönetim Binası otoparkında personelin ziyaretine açıldı.

AKUT ve deprem araştırmaları konusunda Türkiye’nin önde gelen bilim insanları tarafından tasarlanan 3 Boyutlu G-Force Deprem Simulatörü; aynı anda ve birbirinden bağımsız olarak her iki yana, yukarı ve aşağıya doğru hareket vererek ve bu hareketleri değişken şiddetlerde uygulayarak, 7.4 büyüklüğündeki depremin tecrübe edilmesini sağlayabiliyor.

Afet farkındalığı ve deprem gerçeği, simulatör içinde oluşturulan farklı yaşam alanları üzerindeki etkileri, depremde doğru davranış modelini gösterebilmek ve önlem alınan yaşam alanlarında, hayatların devamına bir nebze de olsa destek olması amacı ile THY personeline deprem anında korunma yöntemleri, yapısal ve yapısal olmayan mekanlarda hayati önem arz eden riskler simulasyon ortamında yaşatıldı.

Neticede; havayolu şirketlerinde iş sürekliliğinin sağlanması hayatî önem taşıyor ve bunun sağlanabilmesi amacıyla çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.