THY_Afrika_qatar_havayolu

THY ile Qatar Airways, Afrika’da Kafa Kafaya

THY_Afrika_qatar_havayoluTürk Hava Yolları (THY) ile Qatar Airways, siyah kıta Afrika’da açmış oldukları yeni hatlarla, adeta kafa kafaya yarışıyor.

Qatar Airways’in 21 Mart, THY’nin ise 15 Mayıs’ta hizmete sunduğu Kigali hattı, bu iki şirketin Afrika’daki en yeni uçuş noktaları.

THY günümüz itibarıyla Afrika’nın 20 kentine ulaşıyor.

Qatar’da bu rakam 17.

Bunlara ilave olarak THY’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni Afrika destinasyonları ile, bu kıtada planlanan yeni hat sayısı 14’e yükseldi.

Öte yandan, Qatar Airways’in Çarşamba günü yaptığı Maputo (Mozambik) duyurusu, şirketin Afrika’da hizmete vereceği yeni uçuş noktası sayısının 3’e çıktığının habercisi.

Genel strateji çerçevesinde hazırlanan planlar hayata geçtiği takdirde, bu yılın sonunda THY, Afrika’da 34 kente uçuş yapar hale gelirken, Qatar Airways 17 noktaya erişiyor olacak.

Istanbul vs. Doha

Böyle bir durumda, iki şirketin uçuş noktası bazında Afrika pazarındaki mevcudiyedi, THY lehine bire iki oranına çıkacak.

Tabii iş modelini küresel kapsamda faaliyet göstermek üzere kurmuş bulunan network taşıyıcılar için en olmazsa olmaz unsurlardan bir tanesi, transit yolcular.

Emirates ve Etihad Airways gibi, Qatar Airways’in transit yolcuya olan bağımlığı da bir hayli yüksek.

Bu açıdan bakıldığında, şirketin Afrika’daki yeni hatlarında taşımayı hedeflediği yolcuların büyük oranda Doha’yı bir aktarma noktası olarak kullanacağı öngörülebilir.

Aynı yoğunlukta olmamakla birlikte, benzer bir durumun THY için de geçerli olduğu söylenebilir.

Dolayısıyla, Afrika pazarına nüfuz eden THY ve Qatar’ın hub kentleri İstanbul ve Doha, coğrafî konum açısından ayrıca önem kazanıyor.

Doha, Afrika pazarını Güneydoğu Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda pazarlarına bağlama açısından avantajlıyken;

İstanbul, Güneydoğu Asya’nın yanı sıra Orta Asya, Balkanlar, Rusya, Ukrayna ve Batı Avrupa bölgeleri için son derece uygun bir aktarma noktası konumunda bulunuyor.

Yerine göre, İstanbul üzerinden Amerika’ya bile makul seyahat süreleri dahilinde ulaşmak mümkün.

Havayolu 101’in misafir yazarlarından Tolga Özbek, bundan yaklaşık iki sene önce kaleme aldığı bir yazısında, THY’nin Afrika’daki gelişimine vurgu yaparak, şöyle demişti:

Boeing’e sipariş verilen 737 uçaklarından 10′u 900ER modeli. Bu uçaklara eklenen ilave yakıt tankları ile İstanbul’dan Afrika’nın farklı noktalarına 7-8 saatlik uçuşlar mümkün hale gelecek.

Yeni teslim edilen Boeing 777-300ER’larda kullanılan “Comfort Class” koltukları bu uçakların business sınıfında yer alacak. Yatış açısı artırılan bu koltuklarda özel ekranlar da yer alacak. Economy’de ise koltuk aralıkları filodaki diğer 737′lere göre daha geniş olacak.

THY geniş gövdeli A330′ların yerine 737-900ER’larla Afrika’daki 17 şehir bağlantısını ikiye katlamayı hedefliyor. Bu uçaklarla yolcular İstanbul’a getirilecek. Buradan da dünyaya dağılacak. Şu an uçuş yapılamayan Afrika ülkelerinin başkentlerine önümüzdeki yıldan itibaren seferler başlayacak.

Görünen o ki, iki sene önce atılan temeller üzerinde sağlam bir bina yükselmeye başlamış.

THY ve Qatar Airways´in Afrika Açılımı

Sıra THY (mevcut) THY (açılacak) Qatar (mevcut) Qatar (açılacak)
1 Adisababa Abidjan Bingazi Kilimanjaro
2 Akra Abuja Cape Town Maputo
3 Bingazi Cibuti Cezayir Mombasa
4 Cape Town Douala Darüsselam
5 Cezayir Hurgada Entebbe
6 Dakar Kano Hartum
7 Darüsselam Kigali İskenderiye
8 Hartum Kinşasa Johannesburg
9 İskenderiye Niamey Kahire
10 Johannesburg Nouakchott Kazablanka
11 Kahire Ougadougou Kigali
12 Entebbe Sebha Lagos
13 Kazablanka Şarm El Şeyh Luxor
14 Kigali Yaounde Nayrobi
15 Lagos Seyşeller
16 Misrata Trablus
17 Mogadişu Tunus
18 Nayrobi
19 Trablus
20 Tunus