Boeing_747-8_Lufthansa_First_flight_havayolu

Boeing 747-8’in İlk Seferi

Am 1. Juni 2012 startet die Boeing 747-8 auf ihren ersten Linienflug nach Washington.Boeing 747-8: Yeni Jumbo’nun İlk Seferi

Bugün havalimanında yolcuları çevirip bir uçak adı sorsanız, yüksek ihtimalle size “Jumbo Jet” diyeceklerdir.

1970’lerde havacılıkta büyük devrim yapan, dört motorlu, deve hörgüçlü bu uçak 40 yaşını aşsa da halâ yolcuların hayallerini süsler.

Her ne kadar “en büyük uçak” tahtı Airbus’ın A380 modeli tarafından 747’nin elinden alınsa da, Boeing bu hamleye uzun yıllar sessiz kaldı.

Amerikalı imalatçının yaptığı pazar araştırmalarına göre bu kadar büyük uçaklara yer yoktu. Havayolu şirketleri 787 gibi çift motorlu, daha küçük uçaklar istiyordu.

Ne olduysa, bundan birkaç yıl önce Boeing bu fikrinden caydı. 747’nin yeni modelini geliştirmeye karar verdi. Kuşkusuz bu yaklaşımda 787 projesinden geliştirilen teknolojilerin de önemli bir yeri vardı.

Sonuçta Boeing, 747’nin yeni modeli 8 serisi için gövdeyi uzattı. Kanatlar değişti ve yeni motorlar seçildi. Ama beklenenin aksine ilk siparişler hava kargo şirketlerinden geldi. Belki de ilk defa bir uçağın kargo modeli yolcudan önce imal edilecekti.

İlk 747-8’in uçuşunu merakla beklenen siparişler izledi. Alman Lufthansa Havayolları yeni Jumbo’nun ilk müşterisi olmuştu.

15 adet Airbus A380 alan Lufthansa verdiği 20 kesin 10 opsiyon 747-8 siparişi ile filosundaki 747-400’leri değiştirecekti. Ayrıca A380’in büyük geldiği hatlarda 747-8’i kullanacaktı.

Fabrikadan Çıkış Töreni

Bu gelişmeler olurken geçen yıl roll-out olarak adlandırılan fabrikadan çıkış törenine katılarak 747-8’le tanıştım. Arkasından da bu yıl 1 Mayıs’ta Lufthansa’ya yapılan teslimat için Frankfurt’taydım. Uçağın içini gezdim. Merak ettiğim yeni tasarım olan business koltuklarını inceledim.

Nasıl galeride duran bir otomobili vitrinde incelemek belirli bir fikir veriyor, kullanmadan bir şey anlamıyorsanız, uçaklarda da benzer bir durum var. Pilot olarak uçuramayacağıma göre, yolcu olarak yapacağınız uzun bir seyahat kabinle ilgili farklı bir bakış sağlayacaktı.

İlk Uçuşun Heyecanı

Lufthansa ekipleri eğitimlerini tamamladıktan sonra 747-8 Intercontinental uçağının 1 Haziran’daki ilk seferinin Frankfurt-Washington DC arasında yapılacağı açıklanmıştı.

Hemen bir gün öncesinde Frankfurt’a uçtuk. Sabahın erken saatlerinde genellikle Amerika uçuşları için kullanılan B terminalinde hazırdık.

Tören sonrası uçağa bindik.

Kapıda girişte mutfak ve hemen yanında merdivenler yolcuyu karşılıyor.

Merdivenden çıkarak ikinci kata geçtik.

Yaklaşık 5,6 metre uzayan gövdede Lufthansa üst katı tamamen Business Class’a bırakmış. Üst katın camından dışarı baktığınızda görüntü muhteşem ama bu bölümün tek koridorlu hale gelmesi sizi 737 veya A320 gibi bir uçakta uçuyormuş hissi veriyor.

Bir daha bu uçakta Business uçarsam sanırım tercihim alt kat olacak. Dönüş yolculuğunda denediğim alt kat bence hacim sunması açısından daha iyiydi.

Hemen merak edenler için yazayım, 8 koltuklu First Class alt katta, uçağın burun bölümünde. Devamında Business Class var. En arkada ise 262 koltuklu ekonomi.

Business’ta koltuklar açılı yerleştirilmiş. Yatış açısı 180 dereceye ulaşıyor. Ancak iki koltuk da yatırılınca uyurken biraz benim gibi hareketliyseniz ayağınız yandaki yolcuya çarpabilir.

Lufthansa, detaylara büyük önem vermiş.

Ayakkabı koyma yerleri gibi detaylar hoş. Her santimetrekare özenle değerlendirilmiş. Koltuğun minderi başarılı. Hemen vücudun şeklini alıyor. Ama asıl önemlisi battaniyeler. Kesinlikle hav bırakmıyor. Sentetik kullanım oranı neredeyse sıfıra yakın.

İşlemler tamamlandıktan sonra kalkış için motorlar çalıştırılıyor.

Uçak taksi yaparken adeta yağ gibi ilerliyor. Pist başında pilotlar gaz kollarını maksimuma getiriyor. 747-8 ani hızlanmıyor ama motorların gücünü koltuğunuzda hissediyorsunuz. Kabin içerisindeki sessizlik ise bir hayli dikkat çekiciydi. Sanıyorum bu uçağın en sevdiğim yönü oldu.

Pistten kesilmeyle beraber tırmanma başlıyor. Uçağın havada tutunuşu çok dengeli. Yüksek varyo ile seyir yüksekliğimiz olan 39 bin feet’e çıkıyoruz.

Uçağın İçi

Kemer ikaz lambaları söndükten sonra uçağı dolaşmaya başlıyorum.

İlk durak tuvalet.

787 teknolojisi burada kendisini ışıklandırmadan otomatik inen klozet kapağına kadar her şeyde gösteriyor. İkinci katın sonunda kabin ekipleri için geniş bir mutfak var.

Merdivenlerden inince karşımıza çıkan First Class’ta ise sadelik ön planda.

Camların perdeleri iş jetlerindeki gibi yapılmış. Zaten burada uçan yolcuların neredeyse tamamı özel jet kullanıyor. Alanlar geniş tutulmuş. Belki de Singapore Airlines veya Emirates’in kullandığı “suit” tasarımının tercih edilmemesi alanı genişletmiş.

Sonuçta tüm bu tasarımlarda, seyahat eden yolcunun profili önemli yer tutuyor. Ortadoğulu yolcular özel alanı tercih ederken sanırım Avrupalıların tercihi biraz daha açık hacimlerden yana.

Herkes First Class’ı merak eder ama uçulan sınıf genellikle Economy olur.

Merakımdan Economy’ye geçiyorum. Test edecek boş koltuk yok ama ince tasarım kendini belli ediyor. Geriye yatış açısı ve bacak mesafesi standartlar arasında.

Uçağı dolaştıktan sonra yerimi alıyorum. Bu sefer kabin eğlence sistemini karıştırıyorum. Koltuk arkalarındaki ekranların büyütülmüş olması artı bir değer. Ancak Lufthansa standartları korumak amacıyla henüz kanal sayısını artırmamış. Sanıyorum bu önümüzdeki günlerde yapılacak.

7 saat 50 dakika sonra Washington Dulles Havalimanı’na iniyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi, uçağın havada tutunuşu çok başarılı. Çok sessiz yaklaşıyor ve piste teker koyduktan kısa bir süre sonra yavaşlıyor.

Lufthansa Bu Uçakla Ne Yapabilir?

Öncelikle A380’in altı için bir çok hatta farklı bir alternatif sunabilir. Maliyetlerinin ne düzeyde olacağını tahmin etmek için henüz erken. Ama Boeing verileri uçağın yakıt başta olmak üzere diğer maliyetlerinde de ciddi düşüş olacağına dikkat çekiyor. Zaten filosunda 747-400’lere sahip şirketler, mevcut işleyişleri ile bu uçağı başarıyla çevirebilir.

Bu aşamada akıllarda tek ama önemli bir soru işareti kalıyor.

Boeing’in henüz az sayıda aldığı sipariş sonrasında nasıl bir yol izleyeceği.

Boeing Program Müdürü, “Bu yıl sonuna kadar yeni siparişler alacağız” diyor.

Bakalım yakın gelecekte yeni Jumbo Jet’in kullanıcıları arasına hangi şirketler katılacak?

747-8 Frankfurt’tan kalkıyor: http://youtu.be/lowWfUrZADw

First Class: http://youtu.be/T6aKzMTb1FU

Üst kat Business Class: http://youtu.be/BWpmWrHVbUA

Economy Class: http://youtu.be/Hl1XLdEDYuw

747-8 tuvalet: http://youtu.be/aavWMJ18dUU


Posted

in