Southwest Airlines employees sent signed "Free Hobby" t-shirts to Houston City Council members before the vote to approve Southwest's bid to expand William P. Hobby Airport for international service. Stephen M. Keller, Southwest Airlines 2012.

Southwest Dış Hat Uçuşlarına Başlıyor

Southwest Airlines employees sent signed "Free Hobby" t-shirts to Houston City Council members before the vote to approve Southwest's bid to expand William P. Hobby Airport for international service. Stephen M. Keller, Southwest Airlines 2012.Kırk seneyi bulan başarılı iş modeli uygulamasıyla, üniversitelerin işletme fakültelerinde bir vak’a çalışması olarak ele alınan Southwest Airlines, dış hat uçuşlarına başlıyor.

2010 yılında açıklanan ve 2 Mayıs 2011’de resmîleşen AirTran (Orlando, Florida merkezli) hamlesiyle uçuş ağını ve filosunu genişleten Southwest, 37.000 personeliyle günde 3.200’den fazla uçuş yapıyor.

BTS istatistiklerine göre, 2011 yılında 558 adet Boeing 737’si ile 110 milyon yolcu taşıyan Southwest, 178 milyon USD net kâr elde etti.

Ve bu sonuçlara sadece ABD’nin 38 eyaletindeki 73 kente uçarak ulaştı.

Southwest tarafından satın alınan AirTran ise 2011 yılında 23,7 milyon yolcu taşımıştı.

Bu şirketin filosunda 140 uçak bulunuyor.

AirTran’ın Southwest’ten en önemli farkı, az sayıda da olsa, Meksika ve Karayipler’deki bazı dış hat noktalarına sefer gerçekleştiriyor olması.

Şirketi 2011 yılında 750 bin dış hat yolcusu tercih etmiş.

Southwest Dış Hat Uçuşlarına Başlıyor

Yolcu sayısı bakımından ABD iç hatlarını çok uzun zamandır domine eden Southwest, önümüzdeki yıllarda bir dış hat açılımı yapmaya karar verdi.

Houston’daki tarihî Hobby Havalimanı‘ndan yapılacak uçuşlar için uzun zamandır bir kampanya yürüten ve nihayet dün kent yönetiminden izin almayı başaran şirketin hedefinde Meksika, Karayipler ve Orta ve Güney Amerika noktaları bulunuyor.

Hobby Havalimanı’ndaki gerekli altyapı çalışmaları için 100 milyon USD’lik bir yatırım yapmayı kabul eden Southwest’in dış hat uçuşlarının 2015 yılında başlaması bekleniyor.

Öte yandan halihazırda, Houston George Bush Havalimanı’ndan dış hat uçuşları düzenlemekte olan United Airlines ise bu kararı doğru bulmadığını açıkladı.

United’a göre Houston’ın uluslararası hava trafiğini ikiye bölmek, şehrin geleceği açısından yanlış bir adım.

Neredeyse günlük yaşamaya alışmış olan biz Türkiye vatandaşları olarak üç sene sonrasına dair böyle bir girişimde bulunulması belki biraz değişik gelmiş olabilir.

Ancak Southwest’in tarihine bakıldığında, şirketin 40 yıl boyunca istikrarlı bir biçimde sürekli kâr ediyor olmasının altındaki en önemli etkenin, aşırıya kaçmadan gerçekleştirilen planlı büyüme olduğu görülüyor.

Bunun yanı sıra, 2011 yılının son ayında geçilen 150 adetlik Boeing 737 MAX siparişinin ancak 2017 yılından itibaren teslim alınmaya başlanacağı düşünüldüğünde, dış hat uçuşlarına 2015’te start verilecek olması çok da garip gelmiyor doğrusu.

Comments

One response to “Southwest Dış Hat Uçuşlarına Başlıyor”