Frankfurt Havalimanı pist fotoğrafı

Frankfurt’taki Gece Uçuşu Yasağı Onaylandı

Frankfurt Havalimanı için geçtiğimiz yıl içerisinde alınan gece uçuşu yasağı kararı, Leipzig’de bulunan ve bu karara ilişkin açılmış olan davaya bakan mahkeme tarafından onaylandı.

Frankfurt Havalimanı’na 22:00-05:00 CET arası saatler için getirilen uçuş yasağı, özellikle bu saatlerde limanı yoğun biçimde kullanan Lufthansa Cargo’yu zor durumda bırakmıştı.

Filosunun tamamı McDonnell Douglas MD-11 tipi 18 adet uçaktan oluşan Lufthansa Cargo’nun, yasağın kesinleşmesiyle birlikte, 2012 yılında 100 milyon Euro’dan fazla ciro ve 40 milyon Euro mertebesinde kâr kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor.

Frankfurt Havalimanı

Mahkemenin sonucuna ilişkin kinayeli bir açıklama yapan Lufthansa CEO’su Christoph Franz, “bugün Paris, Londra, Amsterdam ve Dubai’deki rakiplerimiz için çok iyi bir gün” şeklinde konuştu.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 1 milyar Euro’luk yeni bir yatırımı yapıp yapmama kararı verecek olan Lufthansa Cargo yönetiminin, o tarihe kadar bekleyerek söz konusu gece uçuşu yasağının kargo işine olan etkisini yakından takip edecek.

Özellikle bu şartlar altında uygulanacak yaz tarifesinin, müşteriler tarafından nasıl karşılanacağı önemli.

Lufthansa Cargo, kış tarifesinde uçuşlarının bir bölümünü Köln’e kaydırmıştı.

Ancak bu durum uzun vadeli ve kalıcı bir çözüm olmaktan uzak; zira Lufthansa’nın taşıdığı kargonun yarısı yolcu uçaklarıyla sağlanıyor ve Frankfurt, şirketin hub’ı konumunda.

2011 yılını 249 milyon Euro faaliyet kârı ile kapatan Lufthansa Cargo, son bir sene içerisinde azalan küresel kargo talebine paralel olarak bu yılın Ocak ve Şubat aylarında sırasıyla %20 ve %15 oranında kapasite kısıtlamasına gitmişti.

Frankfurt’a uygulanan gece yasağının bir diğer etkisi de, charter tipi taşımacılık yapan tur operatörleri üzerinde görülecek.

Condor gibi, Almanya ile güneşli Akdeniz destinasyonlarını birbirlerine bağlayan şirketler, gece yasağının kendilerini menfi yönde etkileyeceğini düşünüyor.

Tabii işe bir de hukuk yönünden bakmak gerekiyor.

Almanya, kişi haklarının en fazla ön planda olduğu ülkelerde bir tanesi.

Ve söz konusu kişilerin faydası olunca, milyonlarca dolar kayıptan bahseden devasa şirketlerin görüşleri ikinci planda kalıyor. 😉