Lufthansa Cargo ve Mercedes

Lufthansa Cargo Sıkıntılı Günler Geçiriyor

Lufthansa, son 10 yıl içerisinde yürütmüş olduğu genişleme planı çerçevesinde, sadece Almanya’nın bayrak taşıyıcı bir havayolu şirketi olmanın çok ötesine geçerek, bünyesinde irili ufaklı farklı bir çok firmanın bulunduğu bir dev haline gelmişti.

Şirketin en önem verdiği iş kollarından bir tanesi hiç şüphe yok ki, kargo operasyonu.

Lufthansa Cargo ve Mercedes
Lufthansa Cargo ve Mercedes

Ancak Lufthansa Cargo, bir yandan Çin’deki Jade Cargo ortaklığı diğer yandan da Frankfurt’taki gece uçuş yasağı sebebiyle zor günler geçiriyor.

Bilindiği üzere Çin’deki Jade Cargo adlı ortak girişimin (joint venture) %25′i Lufthansa’ya, %51′i Shenzhen Airlines ve %24′ü de Alman kalkınma bankası DEG’e ait.

2004 yılında kurulan Jade Cargo’nun filosunda altı adet Boeing 747 kargo uçağı bulunuyor.

Ortaklar arasında 2011 yılının sonların su yüzüne çıkan ve neticede Jade Cargo’nun operasyonunu bu yıl başından itibaren durdurmasına yol açan gelişmeler artık dönülmez bir noktaya gelmiş durumda.

Lufthansa Cargo CEO’su Karl Ulrich Garnadt tarafından yapılan açıklamada, Jade Cargo’da bulunan %25 oranındaki hissenin satılarak bu ortaklığın sona erdirilmek istendiği belirtildi.

2011 yılında Jade Cargo’nun Lufthansa için 16 milyon Euro’luk bir zarara yol açtığını da hemen ekleyelim.

Çinli lojistik grubu UniTop’un, Jade Cargo’da Lufthansa’nın çıkışıyla boşalacak yeri dolduracağı iddia ediliyor.

Frankfurt Havalimanı’nda Gece Yasağı

Çin’de yaşadığı bu sorun yetmezmiş gibi, Frankfurt Havalimanı’na 22:00 – 05:00 CET arası saatler için getirilen uçuş yasağı, Lufthansa Cargo’nun yüzleşmek zorunda kaldığı bir başka sıkıntı.

Filosunun tamamı McDonnell Douglas MD-11 tipi 18 adet uçaktan oluşan Lufthansa Cargo’nun, Frankfurt Havalimanı için devreye sokulan gece uçuşu yasağının kesinleşmesi durumunda, 2012 yılında 100 milyon Euro’dan fazla ciro ve 40 milyon Euro mertebesinde kâr kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili dava Leipzig’deki bir mahkemede 4 Nisan günü görülecek.

Davanın sonucuna göre Lufthansa’nın kargo filosunu tamamen elinden çıkartmasının dahi gündeme geleceği konuşuluyor.

2011 yılını 249 milyon Euro faaliyet kârı ile kapatan Lufthansa Cargo, son bir sene içerisinde azalan küresel kargo talebine paralel olarak bu yılın Ocak ve Şubat aylarında sırasıyla %20 ve %15 oranında kapasite kısıtlamasına gitmişti.

Halihazırda Lufthansa tarafından taşınan toplam kargo miktarı, yolcu ve kargo uçakları tarafından yarı yarıya paylaşılmış durumda.

Neticede; Jade Cargo’daki ortaklığın bitirilmesi belki fayda bile sağlayacak ama Frankfurt’taki yasak, 2012 yılının Lufthansa Cargo için çok zorlu geçmesine yol açacak gibi görünüyor.