Jet Airways Filosu (2011)

Jet Airways, Uçaklarını Önce Satacak Sonra Kiralayacak

Yüksek petrol fiyatları, jet yakıtına getirilmiş olan yüksek vergi, iç ve dış hatlardaki yoğun rekabet ve basiretsiz yönetimler, Hindistan’daki havayolu şirketlerini iflasın eşiğine getirmiş durumda.

Geçtiğimiz ay içerisinde hakkında iflas dedikoduları çıkan Kingfisher, kendisine finansman desteği sağlayacak bir ortak arayışına halen devam ediyor.

Bir devlet şirketi olan Air India’nın da boğazına kadar borca battığı gelen haberler arasında.

Jet Airways Filosu (2011)
Jet Airways Filosu (2011)

Benzer mâlî sıkıntılar içerisinde olan ve geçtiğimiz yıllarda filosundaki uçakların bir kısmını kiralamak zorunda kalan Jet Airways’in durumu da hiç iç açıcı değil.

Filosunda 100 civarında uçak bulunan Jet Airways, mâlî kaynak sağlamak amacıyla farklı bir yola başvurmaya hazırlanıyor.

Şirketin filosundaki uçakların 40 kadarı kendisine ait.

Bu uçakların önce leasing firmalarına satılması ve sonra yeniden kiralanarak Jet Airways filosunda kullanılmaya devam edilmesi gündemde.

Böylece 300 milyon USD civarında bir tasarruf sağlanabileceği hesaplanıyor.

Kingfisher’in de Jet Airways gibi uçaklarını önce satıp sonra kiralama yoluna gidebileceği konuşuluyor.

Hatta Air India’nın, bir adım öteye giderek, henüz teslim almadığı Boeing 787 Dreamliner uçaklarını satıp, kiralama yöntemine başvuracağı iddia ediliyor.

Bu haberler, belini yeni yeni doğrultmaya başlayan Hindistan havayolu sektörü için 2012 yılının nasıl geçmeye aday olduğunu da gösteriyor.

Uluslararası pazarda zaten Emirates, Etihad ve Qatar Airways gibi şirketlerle mücadele etmek zorunda kalan Hindu şirketlerini gerçekten zor günler bekliyor.