Apple iPhone iTravel

Steve Jobs, Seyahat Sektörünü de Etkilemişti

Geçtiğimiz ay içerisinde erken sayılabilecek bir yaşta farklı bir boyuta göç ederek tüm dünyanın gündemine yerleşen Steve Jobs’un liderliğindeki Apple firması, son yıllarda piyasaya sürdüğü ürünleriyle seyahat sektörünü de derinden etkilemekte.

İnovasyon kelimesiyle adeta eşanlamlı hale gelen Apple, seyahat sektörüyle ilgili olarak -şimdilik- herhangi bir projeyi sonuçlandırmış olmasa da kişilerin kullanımına sunduğu kullanıcı dostu, mobil hayatı teşvik edici ürünleriyle, seyahat işini dolaylı olarak etkilemeyi başarmış durumda.

Nispeten büyük ve dokunmatik ekranlar, artık her yerde bulunabilen hızlı ve kablosuz internet bağlantısı, mobil cihazların TV ve PC’nin ardından “üçüncü ekran” olarak insanoğlunun hayatında vazgeçilmez bir nesne haline gelmesini sağladı.

Apple ürünlerinin dünya genelinde görmüş olduğu geniş kabul, ürün veya hizmetlerini satmak isteyen firmaların, ister istemez, mobil çözümlere olan ilgisini artırdı.

Seyahat sektörünün oyuncuları, bu “oyun değiştirici” unsura çabucak uyum sağladı.

Artık mobil cihazlara uyumlu olmayan bir web sitesi ve müşterilerine sunabileceği bir mobil uygulaması olmayan bir şirketin, rekabetle başa çıkması mümkün görünmüyor.

Apple iPhone iTravel
Apple iPhone iTravel

Gelecekte neler olabileceğini tahmin edebilmek için Apple’ın bir kaç yıldır geliştirmekte olduğu ve belki de iPhone’un bir sonraki versiyonu ile birlikte tam manasıyla devreye girecek olan iTravel uygulamasına özellikle dikkat etmek gerekiyor.

iTravel ile birlikte belki de bir hayal gerçek olacak ve şu anda otel, otomobil, havayolu gibi parçalara ayrılmış durumdaki seyahat sektörü tek bir uygulama üzerinden mobil ortama aktarılmış olacak.

Arama, bilet satın alma, otel, otomobil kiralama, havalimanı hizmetleri, destinasyon bilgileri gibi seyahat sektörünün farklı unsurları böylece kişilerin yanlarında her zaman taşıdıkları mobil cihazlarda, kolayca ulaşılabilir hale gelecek.

Ve mesela iTravel etkisi sebebiyle belki de havayolu şirketleri artık yolcularına sunmakta oldukları hizmeti sadece “havalimanından havalimanına” değil de, “kapıdan kapıya” şeklinde tasarlamak zorunda kalacak.

Şirketlerin şimdiden “C Nesli” (connected, communicating, content-centric, computerized, community oriented, clicking) için hazırlık yapmaya başlayıp kendilerini birer “değer tümleştirici” (value integrator) haline dönüştürmesi gerekiyor.

Yeni Kıta’da rekabet edebilmek için bu şart.

Comments

One response to “Steve Jobs, Seyahat Sektörünü de Etkilemişti”