British Airways Uçaklarının Kuyrukları

Bu olayı çok uzun yıllar önce duymuştum.

Hatta yeri geldiğinde, 2007 yılında Havayolu 101’de değinmiştim.

Sene 1997.

Konu, British Airways (BA) uçaklarının kuyruklarındaki motif.

BA yönetimi, gerçekleştirmekte olduğu yeniden yapılanma süreci çerçevesinde şirketi bir “küresel havayolu” şeklinde konumlandırmak istiyor.

Ve uçak kuyruklarındaki meşhur imparatorluk bayrağı kaldırılarak yerine, dünyanın dört bir yanından seçilen ve farklı bölgeleri temsil eden motifler yerleştiriliyor. (dünya tasvirleri)

Sonuç?

Demir Leydi lakaplı Margaret Thatcher, 1997 yılındaki bir Muhafazakâr Parti konferansında, orada sergilenmekte olan “yeni kuyruklu” bir uçak maketine bakıyor ve yetkililerden bilgi alıyor.

Hemen sonrasında da sivil havacılık tarihine geçen o ünlü cümlesini sarf ediyor:

“Korkunç; biz İngiliz Bayrağı’nı taşıyoruz, bu berbat şeyleri değil!”

Ve akabinde, maket uçağın kuyruğunu bir mendille örterek, BA’in bu yeni kurum kimliği hamlesini bitiren hareketi yapmış oluyor.

BA_kuyruk_1997_Margaret Thatcher_002

Gerçekten de söz konusu kuyruk değişikliği öncesinde bir havalimanında körüğe yanaşan bir BA uçağı herkes tarafından tanınırken, dünya tasvirlerinin kullanımıyla birlikte şirket, bu “ayırt edici” özelliğini kaybetmişti.

Bu fırsatı kaçırmayan Virgin Atlantic’in uçaklarının burun kısmına, elinde Britanya Bayrağı tutan bir kadın görseli yerleştirmesi, tartışmaya tuz biber ekmişti.

Neticede iki sene gibi kısa bir süre sonra, filodaki uçaklardan kuyrukları henüz dünya tasviri taşımayanlar için bu çalışma iptal edilmiş, 2001 yılında da tüm filonun yeniden Britanya Bayrağı’na geri döneceği açıklanmıştı.

Bir bakıma Margaret Thatcher, mendiliyle, BA’in tarihine damga vurmuştu.


Posted

in

,