Pegasus_multinet up_sep 2015

Ekşi Sözlük’te Pegasus Tartışması

Dün, Ekşi Sözlük’te, bir havayolu şirketinin sosyal medya kavramı ile imtihanına şahit olduk.

Bir Ekşi yazarının Pegasus Havayolları hakkında öğleden sonra 14:30 civarında başlattığı tartışma, bir çok yazarın katılımıyla saatler boyunca devam etti.

Yazarın şikayet ettiği konu, Pegasus uçuşlarında ücretsiz su ikramı olmaması hakkındaydı.

İlgili entry’sinde yazar, kabin memurundan bir bardak su istemesinin ardından, kendisine yarım litrelik bir şişe su getirildiği ve karşılığında 3 TL talep edildiğini yazıyor ve isyan ediyor.

Bu entry’nin arkasından, Ekşi Sözlük’te bir Pegasus patlaması yaşandı.

Şirketi savunanlar, düşük maliyetli taşıyıcı iş modelinin gereği olarak uçakta ücretsiz ikram yapılmadığını belirtirken, Pegasus’u eleştirenler bir yandan bir bardak bile su ikram edilmemesini gayrıinsanî bulurken, diğer taraftan da şirketin bilet fiyatlarının hiç de ucuz olmadığını iddia ettiler.

Bununla birlikte kendi uçuş deneyimlerinden, Pegasus ile çok ucuza seyahat ettiğini vurgulayanlar da oldu.

Tartışma başladığında Pegasus Airlines başlığı altında 1185 entry bulunurken, tartışmanın sona erdiğini söyleyebileceğimiz, sabaha karşı 04:00 saatinde ise entry sayısı 1368’e ulaşmıştı.

Yani bir gün içerisinde Pegasus başlığı, %15 oranında yeni entry girişine sahne olmuştu.

Biraz Nasreddin Hoca’nın yorumu gibi olacak ama bu tartışmaya katılanların hemen hemen hepsi haklı diyebiliriz.

Bir yandan ülkemizde düşük maliyetli taşıyıcı iş modelinin tam manasıyla yerleşmemiş olması (ücretli su), diğer taraftan yine ülkemizde nüfus dağılımının dengeli olmaması sebebiyle Pegasus’un olması gerektiği gibi bir işletme stratejisi izleyemiyor oluşu (uçuş ağı + fiyat politikası), bazı yolcuları isyan ettirirken, bazılarını da çok memnun ediyor.

Ve yakın bir gelecekten değiştirilmesi mümkün olmayan bu sebepten ötürü, ülkemizde düşük maliyetli taşıyıcı iş modelinin tam manasıyla hayata geçirilmesi pek de muhtemel görünmemektedir.

Türkiye, bir gün gelip Avrupa Birliği üyesi olursa, belki…